6
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

TV ekibine gemi çarptı!

Çanakkale Savaşı sırasında batırılan İngiliz savaş gemisi "Goliath"ı görüntülemek için Morto Koyu açıklarında çalışma yaparken, dün gece yarısı Türk bayraklı yük gemisinin çarpmasıyla ön kısmından darbe alan "Detek Salvor" isimli araştırma gemisinde hasar tespit çalışmasına başlandı.

Sabah erken saatlerde zodyak botla Morto Koyu açıklarında demirli olarak bulunan araştırma gemisi "Detek Salvor"a giden belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, usta denizci Enes Edis, National Geographic Televizyonu'ndan Kanadalı Mike Fletcher, Warren Fletcher ve James Delgado, geminin çarpmanın etkisiyle bulunduğu yerden bir miktar kaydığını tespit etti.

Çarpma sebebiyle geminin sancak kısmında bulunan 3 ton ağırlığında çapanın koparak denize düştüğünü belirten belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, "Bizler burada bütün ilgili yerlerden gerekli izinleri alıp çalışmalarımıza güvenli bir şekilde başladık. Şiddetli fırtına sebebiyle 2 gündür güçlükle yürüttüğümüz çalışmalarda 90 yıl önce Muavenet-i Milliye gemisi tarafından batırılan İngiliz savaş gemisi "Goliath"ı ilk kez görüntülemek için büyük çaba sarf ediyoruz. Ancak gece yarısı 00.30'da Romanya'dan İzmir'e gitmekte olan 7 bin 502 grostonluk "Kırklareli" isimli Türk bayraklı yük gemisi Morto Koyu'nda çalışmalarını yürüten ve daha önce Deniz Trafik İstasyonu'na yerini bildiren "Detek Salvor" isimli araştırma gemisine sancak kısmından çarptı. Kazada araştırma gemisinin ön kısmında hafif hasar meydana gelirken, kazaya sebep olan "Kırklareli" isimli gemi ise bütün uyarılara rağmen durmadan yoluna devam etti. Bu geminin hiçbir şey olmamış gibi kaza yerini terk etmesi gerçekten çok üzüntü verici bir olay. Bizler yaptığımız ilk tespitlerde geminin sancak kısmında bulunan çapanın koptuğunu ve aynı bölgede hafif hasar meydana geldiğini belirledik. Ayrıca 90 yıl sonra görüntülemeye çalıştığımız ve uzun süren çalışmalar sonunda yerini tespit ederek üzerinde demirlediğimiz İngiliz savaş gemisinin bulunduğu bölgeden hafif kaydığımızı tespit ettik. Gemi, tek çapa ile şiddetli akıntıda yerinde çok zor duruyor. Yine de elimizden gelen çabayı gösterip İngiliz savaş gemisi Goliath'ı 90 yıl sonra görüntülemeye çalışacağız. 25 kişilik ekibimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kazanın ardından ekip yeniden dalış çalışmalarına başladı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 14:33:46
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 14:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?