3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

"Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"

Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" isimli romanında anlatılanlar Edirne'de gerçek oldu. 42 yaşına kadar nüfus cüzdanı çıkartmayan ve yaşadığını ispatlayamayan Hamit Boztoprak, trafik kazasında kırılan ayağını tedavi ettirebilmek için otomobil bagajında hastane hastane dolaşıyor.


Edirne'de inşaat işçiliği yaparak geçimin sağlayan Hamit Boztoprak (42), 12 Ağustos'ta motosikleti ile otomobile çarparak yaralandı. Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Hamit Boztoprak'ın ayağı alçıya alındı ve diz kapağına platin takılmasına karar verildi. Ancak Kars'ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gelen Hamit Boztoprak nüfusa kayıtlı olmadığı için yaşadığı ispatlanamadı.

Sosyal güvencesi de olmayan Boztoprak'a hastane yönetimi belirli bir ücret karşılığında ameliyatın
yapılabileceğini bildirdi. Bunun üzerine Boztoprak para da ödeyemeyince imam nikahlı eşi Hanife Yakak'a 16 günlük hastane masrafı için senet imzalatıldıktan sonra evine gönderildi. Ağrılar içinde kıvranan Hamit Boztoprak dün akşam bir otomobilin bagajında Edirne Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi. Ancak burada mesai bittiği için yapılabilecek bir şey olmadığı bildirildi ve evine gönderildi. Geceyi evde geçiren Hamit Boztoprak sabah saatlerinde yine otomobilin bagajında yakınları tarafından
Edirne Devlet Hastanesi'ne getirildi.


Burada hasta kabule giden Hamit Boztoprak TC. kimlik numarasını veremeyince muayene olamayacağı bildirildi. Ağrılarının çok olduğunu söylemesi üzerine görevliler hastane yönetimine durumu bildirdi. Bunun üzerine hastane yönetimi Hamit Boztoprak ve ailesini yanlarına çağırdı. Hastanede 2 saat boyunca yetkililerle görüşen Hamit Boztoprak daha sonra ağrı kesici iğne vurulduktan sonra, 'Biz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü ve Valilik ile görüşeceğiz. Sen evine git. Pazartesi tekrar gel' denilerek
yeniden eve gönderildi.


Gözyaşlarına boğulan Hamit Boztoprak, "Motosiklet ile kaza yapınca beni acil olarak Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Acil Servisine kaldırdılar. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Ortopedi Servisine yatırıldım ve 16 gün süreyle burada kaldım. Kaldığım süre içinde de sadece bacağıma atel takıldı. Ancak doktorlar ayağıma platin takılması için ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ben ameliyatı kabul ettim ama nufüs cüzdanım ve sosyal güvencem de olmayınca ameliyatı yapmadılar.
Sonra hastane hastane dolaştık bir sonuca ulaşamadık. Pazartesi tekrar gel deliler. Bakalım pazartesi yine geleceğim. Ancak çok ağrım var. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.


Annesi Rabia Boztoprak'ın kendi doğumdan 2 ay sonra öldüğünü belirten Hamit Boztoprak, "Anemin ölümünden bir süre sonra babam Abit Boztoprak ile birlikte Edirne'ye geldik. Bu süre içinde ise babam kimliğimi çıkartmadı. Ben de ne okula gidebildim, ne de askerliğimi yapabildim. İlerleyen yıllarda bende ihmal ettim kimliğimi çıkartmadım. Birkaç defa gidip başvurdum.

Bazı evraklar istediler. İhmalim yüzünden tamamlayamadım ve bu yaşıma kadar kimliksiz yaşadım. Kimliksiz olduğum için geçen yıl hayatını
kaybeden oğluma bile sahip çıkamadım. Diğer 2 çocuğum ise eşimin eski eşinin üzerine kayıt ettirdik ve bu şekilde kimliklerini çıkarttık. Şuan tek isteğim tedavimin yapılması. Tedavimin tamamlanmasın ardından hemen nüfus cüzdanımı çıkartacağım" dedi.
İmam nikahı ile yaşadığı eşinin hastaneden çıkabilmesi için senet imzaladığın belirten Hanife Yakak, "Senet imzalamadan çıkamadık. İmzaladığımız senedin bedelinin 10 bin lira olduğunu öğrendik. Bizim bu parayı ödeyecek gücümüzde yok. Ne yapacağımızı şaşırdım" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 16:14:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?