2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

2008'de 16 bin mülteci yakalandı

Edirne'de 2008 yılı içinde yasadışı yollardan sınırı kaçak olarak geçmek isteyen 35 değişik ülkeden 16 bin mülteci yakalandı.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, yasa dışı yollardan ülkemize giriş yada çıkış yaptığı sırada yakalanan göçmenlerin barındırıldığı Tunca Göçmen Barınma Evi'nde şartlarının iyileştirilmesi çalışmasının devam ettiğini ifade etti.

2008 yılında kısa süreli konuk edilenlerin sayısının 16 bini bulduğunu belirten Vali Büyük, her şeyden önce ülkemizi doğru tanımaları gerektiğine dikkat çekti. İhtiyaç duyulan malzemelerin alımı yanı sıra kafeterya, mutfak gibi alanların da kazandırılarak daha rahat vakit geçirmelerinin sağlanması için çaba gösterildiğini belirtti.

Vali Büyük verilen uğraşa Edirnelilerin de destek olmasını isteyerek, "Barınma evinde 2007 yılında Edirne'den yasa dışı yolla yakalanan 18 bin kişiyi misafir ettik. 2008 yılında da 16 bine yaklaştı, bu maddi olarak da yük. Yaşadıkları yerleri iyileştirmeye çalışıyoruz. Üç öğün yemek, giyim, kuşam, temizlik gibi belli ihtiyaçları karşılanarak, danışmanlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Hiçbiri burada kalmak istemiyor. Herkesin bir soranı, arayanı var ama o insanların yok, bize teslim olmuş insanlar. Kırklareli'nin hukuki statüleri biraz daha farklı. Orası mülteci statüsünde Uluslararası denetim içinde işletilen bir misafirhane. Bizimki kısa süreli barınma, bir süreliğine tutma konumunda. İşlemleri gecikenleri daha uzun süre tutma durumunda kalıyoruz. Çok çeşitli milletlerden olduğu için anlaşmada ve tercümanlıkta problemimiz var. Çocukların eğitime ihtiyaçları var, ülkeyi doğru tanımaları gerekiyor. Bu süre içinde bir de insani muameleye tabi tutulması lazım.
Şartları iyileştirme için şu an imkanlarımızı zorladık. Oraya ranza, yatak, çarşaf gibi malzemeleri sağlamaya, ayrı bir mutfak yemekhane ve kafeterya gibi bölümler oluşturmaya çalışıyoruz. En azından yatakhane dışındaki zamanları orada geçirsinler. Çevresinin güvenliğini sağlayarak açık alanlarda vakit geçireceği bir yer oluşturmaya çalışıyoruz. Orası üniversitenin bize geçici verdiği bir yer. Üniversiteyle mutabakata varıp biraz daha uzun vadeli orayı kullanım için şartlarımızı zorlamaya çalışıyoruz. Bunlar doğrudan Edirne'de yaşayan insanları ilgilendiriyor veya ilgilendirmiyor ama, Edirne'nin destek olması gerekiyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 16:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?