4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

28 yıllık yasak kalktı

PAZARKULE SINIR KAPISI DİPLOMATİK GEÇİŞLERE AÇILDI

Diplomatik geçişlere 28 yıldır kapalı olan Pazarkule Sınır Kapısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyaretinin ardından bugün tekrar diplomatik geçişlere açıldı.

Türkiye ve Yunanistan'da görevli olan diplomatik ve hizmet pasaportlu görevlilerin 28 yıldır giriş ve çıkış yapamadığı Edirne'nin Pazarkule, Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapıları iki ülke diplomatlarına açılmış oldu. Yunanistan'ın Edirne Konsolosu ile Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu iki ülke sınır kapısı arasındaki tampon bölgede buluştu ve birbirleri ile tokalaştıktan sonra yürüyerek ülkelerine giriş yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bakanların geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği 2 günlük Atina ziyaretinde iki ülke arasında 21 farklı anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaların arasında yer alan ve 28 yıldır iki ülkede görevli diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerinin kullanamadığı Edirne'deki Pazarkule ve Yunanistan'daki Kastanies Sınır kapıları önceki gece yarısından itibaren iki ülke görevlilerinin giriş ve çıkışına açıldı.

Sona eren yasak kararının ardından bugün Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Parazkevi Tzeveleki, Pazarkule Sınır Kapıs'nı, Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu Özkan Duman Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı'nı kullanarak işlemlerini yaptırdı. İki konsolos daha sonra iki ülke arasındaki tampon bölgede buluştu ve birbirleri ile tokalaştı.

Bu güne tanık olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Yunanistan'ın bayan konsolosu Parazkevi Tzeveleki, "Bugün çok önemli ve güzel bir gün bizim için. 15 gün önce iki ülke bakanları ve başbakanlarının imzaladığı 21 ayrı protokolün birincisi biz bugün uygulamaya başlıyoruz ve bu onur ve sevinci paylaşıyoruz. Bu yasak geçmiş dönemlere ait bir yasak. O dönem Türk ve Yunan ilişkilerini bir yansıması aslında. Bu öyküyü hepimiz biliyoruz. 28 yıl öncekini bu olayı tekrar anmak istemiyorum ve bu mutluluğu ve sevinci paylaşmak istiyorum. Burada çok büyük bir haksızlık vardı ve bu haksızlık giderilmiş oldu. Bizden başka diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri dışında herkes geçiş yapabiliyordu. Artık bu sıkıntı ortadan kalktı. Çok mutluyuz" dedi.

Özkan Duman ise şunları söyledi:

" Diplomatik geçişlere uygulanan sınır kaldırıldı. Bu Türk-Yunan dostluğu için çalışan iki ülke diplomatlarının artık daha kolay gidip gelmelerini sağlayacak. İki ülkenin işbirliğine daha da istediğimiz ölçüde katkıda bulunacak. İki ülke diplomatları için tarihi bir gün tarihe tanıklık ediyoruz. Kısıtlama 28 yıl önce gelmiş, bugün kısıtlamanın kaldırılmasını kutluyoruz. Bunlar geride kaldı. Bugün artık Türkiye ile Yunanistan arasında her alanda sınırların kalktığını görüyoruz. Bu da bunun yansımasıdır.

Türk-Yunan dostluğunun her alanda artık ilerlemekte olduğunu gösteren bir uygulamadır."

İki ülkenin diplomatik ve hizmet pasaportu taşıyan görevlileri, yasak boyunca İpsala ve Kipi Sınır Kapısı'nı kullanarak giriş ve çıkış yapıyordu.

PAZARKULE SINIR KAPISI DİPLOMATİK GEÇİŞLERE AÇILDI
PAZARKULE SINIR KAPISI DİPLOMATİK GEÇİŞLERE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2010 Perşembe 14:30:01
Güncelleme :4 Haziran 2010 Cuma 01:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?