3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

3 ülkeden 11 vali bir araya geldi

Edirne'de bir araya gelen Türk, Yunan ve Bulgar sınır valileri, yasadışı insan kaçakçılığı ve beyaz kadın ticaretinin önlenmesine yönelik çözüm önerilerini tartıştı.

Sınır Valilikleri Sınır Ötesi İşbirliği Ağı Yürütme Kurulu Direktörü Nikolas Zambounidis, sorunu çözmek gibi bir hedeflerinin olmadığını, fakat işbirliği kapsamında birçok insanı kurtarabileceklerini söyledi.

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'dan çeşitli vilayetlerin bir araya gelerek oluşturduğu Sınır Valilikleri Sınır Ötesi İşbirliği Ağı üyeleri, Edirne'de bir araya geldi. Trakya Birlik VIP Salonu'nda yapılan toplantıda 11 vali, "toplumsal korumayı sağlamak için altyapının oluşturulması-yasadışı insan kaçakçılığı ve beyaz kadın ticareti" konusunu tartıştı.

İskeçe Valisi ve aynı zamanda Ağ Başkanı olan Georgios Pavlidis, 4 yıl önce oluşturulan ağlarının Avrupa Birliği (AB) ağları arasında en aktif ağlardan
biri olduğunu söyledi. Ağın 11 vilayetin yaşam şartlarını yakından ilgilendiren çalışmalarda bulunduğunu belirten Pavlidis, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine de tam destek verdiklerini söyledi.

Ağ içinde bulunan Bulgaristan ve Yunanistan'ın birer AB üyesi olduğunu hatırlatan Pavlidis, "Seçmiş olduğumuz bu konu, 3 ülkeyi ilgilendirdiği gibi tüm AB'yi de ilgilendiriyor. 3 ülke sınırının birleştiği noktada yıllardır insan kaçakçılığı yapıldığı biliniyor. Buna nazaran da son yıllarda Balkanlar'daki güvenlik giderek artıyor. Bizlerin yapması gereken sık sık bir araya gelerek, uluslararası boyut kazanmış bu sorunu çözüm önerileri üreterek ortadan kaldırmak" dedi.

Pavlidis ayrıca, yeni Edirne Valisi Mustafa Büyük'ü tebrik ederek, görevinde başarılar diledi.

"BİZ GÖZLE GÖRÜLENİ YAPACAĞIZ"
Evros Valisi ve Ağ Yürütme Kurulu Direktörü Nikolas Zambounidis ise, insan kaçakçılığı sorununun en kötü sonuçlarını yaşayan bir ilden geldiğini belirtti.

Zambounidis, Evros'ta her gün ortalama 200 kişinin insan kaçakçılığından dolayı tutuklandığını, 500-bin 200 kişinin de göçmen misafirhanesinde konakladığını söyledi. Yunanistan'a giren kaçakların yüzde 99'unun Türkiye üzerinden geçiş yaptığını belirten Zambounidis, "Üçüncü dünya ülkeleri oldukça ve küresel globalleşme çirkin yüzünü göstermeye devam ettiği sürece fakirlik de artar, işsizlik de artar, kaçakçılık da artar. Yaşadığımız coğrafya bu gibi olumsuzluklara neden olabiliyor. Sorunu çözmek gibi bir hedefimiz yok. Fakat iyi bir işbirliği çerçevesiyle birçok insana yardımcı olup, onları kurtarabiliriz. Biz gerekeni, gözle görülür olanı yapacağız" diye konuştu.

Edirne Valisi Mustafa Büyük de, "Türkiye'den sadece Edirne Valiliği'nin içinde bulunduğu bu ağ, çeşitli konularda sınır valiliklerinin ortak çalışmalarını düzenlemek amacıyla 16 Nisan 2004 tarihinde kuruldu. Sınır Valilikleri Sınır Ötesi İşbirliği Ağı, 13 Aralık 2004 tarihinde şehrimizde gerçekleştirdiği turizmin karşılıklı geliştirilmesi toplantısı ile aktif olarak bir araya gelmeye başlamış; sınır bölgelerini ilgilendiren sağlık, sivrisinekle mücadele, ekonominin geliştirilmesi, eğitim alanında iş
birliği gibi konularda ortak çalışmalar yürütme aşamasına geçilmiştir.

Edirne Valiliği'ne yeni atanmış olmam sebebiyle ağın tüm valileri ya da temsilcileriyle daha önce bir araya gelememiştim. Bugünkü toplantımızın konusunu oluşturan insan ticaretinin insan onuruna aykırı olduğu ve yasaklanması gerektiği genel kabul görünce, insan ticareti el altından kaçakçılıkla devam etmiştir.

Günümüzde insan kaçakçılığı büyük bir ticaret aracı olarak kullanılan, dünyanın demografik değişiminde rol oynayan, uluslararası arenada problemler oluşturan bir olgu olarak varlık göstermektedir. İnsan kaçakçılığı, insanın haksız yere kullanımını hedeflediği için kaçırılan kurbanlar 'modern köleler' olarak da adlandırılmaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye sunumlarının yapıldığı toplantıya Yunanistan'ın İskeçe, Evros, Kavala, Drama, Rodop ve Serez; Bulgaristan'ın Haskova, Smolyan, Blagoevgrad ve Kırcaali ile Türkiye'den de Edirne Valiliği yetkilileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 16:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?