4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

4. Uluslararası Balkan Forumu yapıldı

4. ULUSLARARASI BALKAN FORUMU EDİRNE'DE YAPILDI

"Kültür Diplomasisi" konulu 4. Uluslararası Balkan Forumu, Edirne'deki Ekmekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda düzenlendi.

Foruma Edirne Valisi Gökhan Sözer'in yanı sıra Balkan ülkelerinden temsilciler ile İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün de katıldı. Forumda verilen arada Edirne Valisi Gökhan Sözer, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve İhlas Holding yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün bir süre sohbet etti.

Büyükelçiler ve Balkan ülkelerinden çok sayıda katılımcının yer aldığı forumda açılış konuşmasını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy yaptı. Şensoy, "Bu forumun, Türkiye'de Balkan ülkelerini en geniş anlamda kapsayan tek çalışma olduğu kanaatindeyiz. Aslında kalkınma ajanslarının mantığı içinde bu projenin bölgesel inisiyatif olarak paylaşılması noktasında da Türkiye'de bir ilk olduğunu söylemekte fayda var. Dünyada şekillenen sistematiğe göz atmalıyız. İç ve dış politikada yöneticilerimizin başarısı kamu diplomasisi, yumuşak güç, sivil toplumun birçok değişik isimle isimlendirilen bu yeni rekabet unsurunun ne kadar doğru ve etkin çalıştırıldığı ve etkin sonuçlar alındığıyla doğru orantılı olduğunun altını sürekli çiziyoruz.

Önümüzdeki rekabet döneminde tüm ülkelere düşen, orantılı risk karşılıklı bağımlılık bunun tüm ilişkilerde temel kıstas alınmalı. Biz Balkan ülkelerinin hemen hepsinin NATO üyeliğini ve AB üyeliğini destekliyoruz. Bir kısmının da NATO üyesi olmasında önemli etken rollerimiz oldu. Şu soruyu sormak gerekmiyor mu? AB genişlemesi Türk sınırında biterse Türkiye açısından bu soru sürekli sorulması gereken ve bu anlamda zihin egzersizi yapılması gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, organizasyonunda görev aldıkları forumun Balkan ülkeleri arasındaki diyaloğun artmasına önemli katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelinde, ülkelerde barış ve huzurun tesis edilmiş olmasının yattığını vurgulayan Üstün, "Balkan ülkeleri arasındaki ortak kültürel değerlerin farkına varılması ve Balkan halklarının sosyal ve ekonomik kalkınması için bu değerler üzerinden bir yol haritası çizilmesi büyük önem taşımakta" şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Adnan Tekşen da, "Dünyanın geçtiğimiz yüzyılda yaşadığı huzursuzluklar karşısında böyle bir zemine ihtiyacı olduğu tartışılmayacak biçimde ortada. Kültür diplomasisi kavramı da bu çerçevede, yeni diyalog zemini arayışında ortaya çıkmış yeni kavramlardan, yeni araçlardan bir tanesi. Kültür diplomasisi tartışmalarının yeni kurumsal mekanizmalarla güçlendirilmesini arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığından Büyükelçi Hakan Okçal ise, "Toplantının Edirne'de bu tarihi mekanda yapılmasını anlamlı buluyorum. Forumun Balkan Savaşları'nın en acı safhalarından birine sahne olan Edirne'de gerçekleştirilmesi çok anlamlıdır. Dışişleri Bakanlığı olarak, 2012'de Edirne'de tertiplemeyi öngördüğümüz bazı faaliyetlerde, bu kentimizi uluslararası kamuoyu önünde daha fazla görünür hale getirmeye çalışacağız. Bize göre Balkanların istikrarı Avrupa'nın huzuru için de vazgeçilmez bir unsurdur" dedi.

Son olarak söz alan Vali Gökhan Sözer de, "Yumuşak güç dediğimiz diplomasinin, ilişkilerin uluslararası temasının yeniden şekillenmiş ayrı bir yapılanması da forumun konusudur. Sınırların kalktığı dönemde çok yakın olduğumuz ülkeler ve komşularımızla elbette yakın sevgi, barış dolu komşuluk anlayışıyla ilgili kültürel içeriği yükseltilmiş ilişkilerin kurulması gerekli ve zorunludur" açıklamasını yaptı.

4. ULUSLARARASI BALKAN FORUMU EDİRNE'DE YAPILDI
4. ULUSLARARASI BALKAN FORUMU EDİRNE'DE YAPILDI
4. ULUSLARARASI BALKAN FORUMU EDİRNE'DE YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2011 Perşembe 14:42:01
Güncelleme :29 Nisan 2011 Cuma 01:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?