2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

5. Mimar Sinan Sempozyumu

Trakya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Mimar Sinan Sempozyumu başladı.

'Geçmişten Geleceğe-Tarihsel Alanlarda Tasarım Dili' başlığıyla düzenlenen ve 8 oturum üzerinden gerçekleştirilecek olan sempozyumun açılışı Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde yapıldı. Mimarlık öğrencilerinin de yer aldığı açılış törenine Vali Mustafa Büyük, Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken, Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Timur Kırgız, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Dikmen de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mimarlık Bölüm Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Veyis Özek, Mimar Sinan'ın Osmanlı'nın en güçlü döneminde yaşadığını ve bu gücü simgeleyen başyapıtlara imza attığını söyledi. Mimar Sinan döneminde ortaya çıkan biçimlerin birer toplumsal simgeye dönüştüğünü ifade eden Özek, "Mimarlığı uyumlu ve kendi içinde tutarlı bir birleşime götürme yolundaki çalışmaları, yapıya katkıda bulunan diğer sanatları da etkileyerek, imparatorluğun her yerindeki yapı eylemleri için yol gösterici olmuştur" dedi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Can da, Edirne'nin açık hava müzesi olması gerektiğini vurguladı. Edirne'nin birçok tarihi esere sahip olduğunu söyleyen Can, "Osmanlı Devletinin ikinci başkenti Edirne, mimarideki gelişmeleri ve değişmeleri yaşayarak Osmanlı sanatının yükseldiği dönemin eserlerine sahip olmuştur. Edirne, 17. yüzyılda 350 bin nüfusu ile İstanbul Paris ve Londra`dan sonra en büyük 4`üncü dünya şehriydi" diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Timur Kırgız da Mimar Sinan'ın mimari dehasının günümüzü de etkilemeye devam ettiğini söyledi. Kırgız, "Sinan'ın mimari akustik, ısıtma, aydınlatma ve kendine has geliştirdiği metotlar modern mimariye bir ışık olarak rehber olmaktadır" dedi.

Şehir plancısı olan Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken de Türkiye`de ve dünyanın birçok ülkesinde koruma konusunun uzun yıllar bina ve eserlerle sınırlı kaldığına dikkat çekti. Bu durumun bütünün gözden kaçırılmasına yol açtığını söyleyen Döleneken, "Bugün gelinen noktada eserin etrafındaki alanları yok sayan anlayışlar pek fazla rağbet görmüyor. Bu sempozyumdan çıkacak sonuçlar Edirne için önemli" şeklinde konuştu.

Vali Mustafa Büyük ise Edirne'nin kimliğini ve şehir kültürünü korumak için üniversitenin daha fazla gayret göstermesi gerektiğini belirtti. Açılış konuşmalarının ardından Yüksek Mimar Oktay Ekinci, 'Sinan ve Kamu Mimarlığı' konulu bir konferans verdi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 15:52:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?