3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Alkollü sürücüye 10 yıl hapis

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde, 7 ay önce 2.22 promil alkollü olarak kamyoneti kullanırken kaza yapan ve 2 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasına neden olan 42 yaşındaki Özkan Suvat, tutuklu olarak yargılandığı mahkemece 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Suvat'ın tahilyesinin ardından da 3 yıl boyunca şoförlük yapmasını yasakladı.


Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ‘taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak’ suçundan tutuklu yargılanan sanık Özkan Suvat son kez hakim karşısına çıktı. Edirne'nin Keşan İlçesi'nde 11 Şubat günü saat 23.30'da meydana gelen kazada yaralanan ve ‘tanık’ sıfatıyla ifade veren 20 yaşındaki Hasan Erteğli, birahanede arkadaşlarıyla otururken yan masada sanığın tek başına alkol aldığını ve bir ara kendi kendine ağlamaya başladığını söyleyerek, “Bunun üzerine bizim masamızdaki yeğeni Mert'i yanına gönderdik. Bir süre sonra ikisi bizim masamıza geldi. Özkan bize bira ısmarlamak istedi. Kabul etmedik. Dışarı çıktığımızda bize eve bırakmayı teklif edince, ısrarları üzerine aracına bindik” dedi.

ÖLMEDEN ÖNCE HIZ UYARISI YAPMIŞLAR

Hasan Erteğli ifadesine, “10 dakika kadar bizi gezdirdiği sırada araçta bulunan Hüseyin ve Sefa, kendisini hızlı gittiği konusunda uyarmasına rağmen o dinlemedi. Sabah işe gideceğimizi ve bizi eve bırakmasını istememize rağmen yine dinlemedi. Sanayi Sitesi kavşağına geldiğimizde aracı orta refüje çarptı. Onu uyaran Hüseyin ve Sefa can verdi” dedi.

Kazada yaralanan ve yine tanık olarak ifade veren 19 yaşındaki Mustafa Ürük ise sanığın, hayatını kaybeden Hüseyin Öztop ve Sefa Akdoğan'ın birçok kez hızlı gitmemesi konusundaki uyarılarını dinlemediğini anlattı.

Kazadan yaralı olarak kurtulan 20 yaşındaki Adnan Çalışkan ise ifadesinde, “Bizi eve bırakması için bindik. Ancak ısrarlarımıza rağmen götürmedi. Araçta bulunan Mustafa bir ara Özkan'a, ‘Ağabey çok süratlisin 180'i buldun, bizi nereye götürüyorsun?’ diye sordu. O da bize dönerek ‘İpsala'ya tavernaya götürüyorum’ dedi. Sanayi kavşağına geldiğimizde aracı orta refüje çarptı, sonrasını hatırlamıyorum” dedi.
Kazada yaralanan 19 yaşındaki Mert Savut ise olay günü amcası Özkan Savut'un kamyonetine eve gitmek için bindiklerini söyleyerek, “Kavşağa geldiğimizde 110- 120 kilometre hızla gidiyordu. Önümüzde giden bir araç bize orta refüje yaklaştığımızda sıkıştırdı bu nedenle kaza yaptık” dedi.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Cengiz Özülkü ise mütalaasında, sanığın olay saatinde 2.22 promil alkollü olduğunu ve iki kişinin ölmesi nedeniyle bilinçli taksir suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkemede son savunmasını yapan tutuklu sanık Özkan Savut, olay günü birahanede iki duble rakı içtiğini ve yeğeni ile arkadaşlarını gezdirmek için çıktıklarını söyleyerek, ‘Keşan- Gelibolu kavşağına geldiğimizde önüme plakasını alamadığım bir araç çıkınca orte refüaje çarptım. Hızım 90-100 kilometre olmasına rağmen fren yaptım ancak duramadım. Beraatımı istiyorum” dedi.

10 YIL HAPİS

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgut Emiroğlu, tanıkların dinlenmesi, savcının mütalaasını vermesi ve sanığın son sözünden sonra dosyadaki delil durumuna göre kararını açıkladı. Mahkeme heyetinin kararını açıklayan Başkanı Emiroğlu, sanığın kaza sırasında 2.22 promil alkollü olması nedeniyle 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, tahlisenin ardından da 3 yıl şoförlük yapmasının yasaklanmasına karar verildiğini açıkladı.

OLAY NEYDİ?

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde 11 Şubat günü sürücü Özkan Savut yönetimindeki 34 FH 3963 plakalı kamyoneti Gelibolu- Keşan kavşağında orta refüje çarpması sonucu meydana gelen kazada, Hüseyin Öztop ve Sefa Akdoğan hayatını kaybetmiş, araçta bulunan Hasan Erteyli, Mert Savut, Mustafa Ürük ve Adnan Çalışkan yaralanmıştı. Kaza sonrası sürücünün 2.22 promil alkollü olduğu belirlenmişti.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2009 Salı 01:12:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?