4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Asla yanlış yapmadım!

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI SEDEFÇİ 8 YIL 4 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, şehiriçi içme suyu şebekesi imtiyaz ihalesine ve bu ihalenin hazırlanması için danışman tutulması için açılan ihaleye fesat karıştırmak suçundan toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başkan Sedefçi ihaleyi kazanan firmadan evine dolap yaptırdığı gerekçesi ile görevi kötüye kullanmak suçundan ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza 5 yıl süre ile ertelendi. Sedefçi, adalete güvendiğini belirterek, "Kesin masumum, asla yanlış yapmadım" dedi.

'İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak, örgüt kurmak, üye olmaksızın örgütle suç işlemek ve suç gelirlerini aklamak' suçlaması ile tutuksuz yargılanan 23 sanıktan 8'i bugün 12. kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Ümit Yeğin, Abdullah Veli Aksaz, Cevdet Girgin, Osman Ateş, Kader Pajo, Talat Özcan, İbrahim Kıranlar ve İsmail Veysel Parlaktaş katılırken, aralarında Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de bulunduğu 15 sanık adliyeye gelmedi.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, dosyada delillerin toplandığını ve duruşmaya katılan sanıklar ile avukatlarından tek tek son savunmalarını istedi. Sanık avukatları dosyadaki mevcut delil durumuna göre suç unsurunun olaşmadığını, heyetin suç oluştuğu yönünde kanaat sahibi olması durumunda ise şüpheliler hakkında indirim uygulamasını talep etti. Duruşmada hazır bulunan 8 sanık, suçsuz olduklarını belirterek beraat talebinde bulundu. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyadaki delil durumu ve sanıkların savunmalarını dikkate alarak Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, ihaleyi kazanan şirket yöneticileri Mehmet Altunhan ile Danışman Abdullah Veli Aksaz'ı toplam 8'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Danışmanlık ihalesini kazanan ve ihale sürecinde teklif veren şirket yöneticileri ve belediye görevlileri Ümit Yeğin, Nevin Arabacı, Şevket Günbay, Cevdet Girgin ve Ruhi Takındı'ya 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti ayrıca, Edirne Belediyesi'nin açtığı şehiriçi içme suyu şebekesi ihalesine fesat karıştırmak suçlaması ile ilgili olarak sanıklar, ihaleyi kazanan şirket yöneticileri Mustafa Selçuk, Ali Fatih Şahin, Önder Karahan hakkında 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına hükmetti.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, imtiyaz ihalesini kazanan şirket yöneticilerine evine ait dolabın ücretini ödettiği gerekçesi ile ayrıca görevi kötüye kullanmak suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme heyeti 10 ay hapis cezasını erteleyerek 5 yıl süre ile denetimli serbestlik uygulanmasına karar verdi. Duruşmada, suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak suçundan yargılanan Ahmet Özal ise beraat eti.

Su imtiyaz ihalesi ile ilgili bir davanın ilk aşamasının sonuçlandığını belirten Sedefçi, mahkemenin iki konuda kendisi hakkında cezaya hükmettiğini söyledi. Adalete güvenin sonsuz olduğunu belirten Başkan Sedefçi, "Ben bu suçları işlemediğimin inancını taşıyorum ve bu işin Yargıtay safhası var. Türkiye'de son günlerde yargı ile ilgili konular gündemde. Enteresandır bundan 15-20 gün önce bir halı saha ihalesi ile ilgili 4 yıl 2 ay hapse mahkum edildim. Bunun için Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptık. Daha sonra Cumhuriyet Savcısının beraatımı istediği halde, beraat etmem beklentisi olduğu halde bugün mahkemeden 8 yıl 4 ay ceza çıkması beni şok etti. Hiç beklemediğim bir karardı" dedi. Kendisine güvendiğinin altını çizen Sedefçi, "Bu sanki düğmeye basılmış gibi bir olay haline geldiğini görmekten üzüntü duyuyorum. Ben muhalefet partisi belediye başkanı olduğumdan bu konulara muhatap olduğumu üzülerek izliyorum. Ben belki de dünyanın en doğru ihalesini yaptığım iddiasını taşıyorum. Kesin masumum, asla yanlış yapmadım. Kimse ile alışveriş ve işbirliği yapmadım. Ama yüce mahkeme takdir etti saygı duyuyorum. Adalete güveniyorum, aklanacağımı biliyorum, inanıyorum. İnşallah Türkiye üzerine oynanan bu oyunlar Edirne'ye daha fazla sıkıntı yaratmaz. Edirne'yi daha fazla üzmez. Edirne halkı bana güvensin, ben aslanlar gibi ayaktayım. Dileğim bu davanın Yargıtay'da bozulmasıdır. Tekrar yargılanıp aklanacağımı düşünüyorum" diye konuştu.

Sedefçi; açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu olaylar art arda geliyor. Biliyorsunuz savcılar genelde ceza isterler. Savcı beraat istemişken ceza almam bana garip geldi. Sanki birileri böyle istediği için bunlar oluyor gibi düşünüyorum. Türkiye'deki olayları görüyoruz, Erzincan Başsavcısı tutuklanıyor. Aynı şey benim içinde geçerli. Benim soruşturma safhasında Cumhuriyet Başsavcısı ya da vekili ifademi alması gerekirken, soruşturma ve ifadeyi başka bir savcı yaptı. Aynı şu anda Erzincan Başsavcısına yapılanların benzeri bize yapıldı. Ben kendime güveniyorum. Bu adaletsizliğin sona ereceğini düşünüyorum. Ben hizmet etmeye devam edeceğim."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 17:43:01
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 14:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?