5
Mayıs
2024
Pazar
EDİRNE

At arabalı protestocu Edirne'de

Türkler’in ’Katana’ diye tabir ettiği iri gövdeli Loupio cinsi katırı ve köpeğinin sağlık belgesi olmaması nedeniyle, Türk topraklarına geçişi engellenen Amit Jerusalem, eşi ve 2 yaşındaki kızıyla beraber Kapıkule’de konaklıyor.

Kapıkule Gümrüğü, atlı karavanıyla gelip İsrail’e gitmek isteyen Jerusalem ailesine ev sahipliği yaptı. Fransız eşi Aude ve Annabelle adlı 2 yaşındaki kızıyla birlikte Fransa’da yaşayan Amit, 16 aydır süren yolculuğuna Kapıkule’de ara vermek zorunda kaldı. Kendilerinin Türkiye’ye girişinde bir problem olmayan, ancak beraberindeki iri gövdeli atı ve köpeği için Tahaffuzhane ve Gümrük Veterinerliği’ne giden Jerusalem’in, sağlık belgesi olmayan atına giriş izni verilmedi. Evini karavanına taşıyan genç gazeteci, 3 yıldır yaşadığı Paris’ten Filistin ve İsrail’deki savaşı protesto etmek amacıyla başlattığı yolculuğu ile ilgili şunları söyledi:

"Ben 3 yıl önce Fransa’da tanıştığım eşimle evlendim ve orada yaşıyorum. Filistin ve İsrail’deki savaşları, çatışmaları protesto etmek, barışı desteklemek üzere böyle bir yolculuğa çıktık. Formalitelerden dolayı sınırda zorluklarla karşılaşıyoruz. Formaliteler olmasaydı şimdi Türkiye’yi görmüş olacaktık. Filistin ve İsrail’deki kıyımı kınıyorum. Aslen Kudüslü’yüm ve çatışmaların barışa dönmesini istiyorum. Yahudi’yim ama çok sayıda Müslüman arkadaşım ve dostum var. Ben şu anda İsrail’in Başbakanı Ariel Şaron’un da politikalarına bir anlam veremiyorum. Daha barışçıl ve kardeşçe yaşama metotları olabilir."

Barışı desteklemek üzere ailesiyle gerçekleştirdiği yolculuğunu ülkesi İsrail’de noktalamayı amaçlayan Amit Jerusalem, mobil karavan yerine çok sevdiği atının arkasına ev düzenini kurmuş. Böyle seyahatin daha enteresan olduğunu, ülkeleri ve insanlarını daha yakından görme ve tanıma fırsatı bulduklarını belirten Amit, kendilerine yardımcı olan gümrük görevlileri ile Turizm Danışma Bürosu çalışanlarına teşekkür etti. Atına giriş izni verilmeyince, karavanını Turizm Danışma Bürosu yakınına park eden ve soruna çözüm bulmak için uğraşan Amit, "Ben istedikleri evrakların ne olduğunu da henüz anlamış değilim. İstenilen şartları yerine getirmeye çalışacağım. Sanırım bir süre burada kalacağız" dedi.

Aude Jerusalem de atları çok sevdiğini belirterek, eşinin Filistin ve İsrail’de süren savaşları protesto etmek amacıyla çıktığı yolculuğu seve seve kabul ettiğini söyledi. Aude Jerusalem, "Atla yolculuk çok zevkli, yavaş yavaş yolculuk yapıyoruz. Karavan bir yıl dört aydır evimiz oldu. Fransa’dan yola çıktık, Danimarka, Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye geldik. Yolculuğumuz İsrail’de sona erecek. Yolculuğumuz çok güzel geçiyor, umarım Türkiye’ye atlı karavanımızla giriş yapabiliriz" diye konuştu.

iha-edirne
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 12:56:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?