3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Ayçiçeği üreticisi sıkıntılı

Edirneli çiftçiler, ayçiçeği hasadının başlamasına rağmen taban fiyatın açıklanmaması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. 

Trakya Birlik alım depoları önünde ürünlerini teslim etmek için kuyruklar oluşturan çiftçiler, taban fiyatın bir an önce açıklanmasını istedi. Ayçiçeklerini Trakya Birlik alım depolarına emanet veren çiftçiler, "Bu yıl girdi fiyatlarımız arttı. Mazot ve gübreye zam geldi ama şu anda borsada ayçiçeği 73 YKr'tan işlem görüyor. Şu anda taban fiyatta hala açıklanmadı. Taban fiyatın hasat başlamadan önce açıklanması gerekiyor. Ürünlerimizi Trakya Birlik depolarına emanet olarak teslim ediyoruz. Bize göre taban fiyatın 95 Ykr veya 1 YTL olması gerekiyor. Bu sene verim oldukça yüksek, dönüm başına 150-200 kilogram ürün alıyoruz. Ayçiçeğinde geçen yıl yaşanan sıkıntı bu yıl yaşanmaz" diye konuştu. 

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ise yaptığı yazılı açıklamada, ayçiçeği avans alım fiyatının Ağustos sonu veya Eylül başında açıklanacağını kaydetti. Birlik tarafından 7 bin 30 ton ayçiçeği alımı yapıldığını belirten Sezen, "Birliğe bağlı Edirne, Lalapaşa, Ahmetbey, Çorlu, Gelibolu kooperatiflerinde ayçiçeği hasadı yoğun olarak başladı. Birliğimizce geçen yılki istisnai durum hariç (15 Ağustos 2007 avans fiyat açıklanması) her yıl avans alım fiyatı Ağustos sonu veya Eylül ayı başında
açıklanmıştır. İthal maliyetlerinin çok düşük olması sanayicinin piyasaya henüz tam anlamı ile girmemesi ve alınması gereken tedbirlerin beklenmesi gibi nedenlerle bu yıl da ayçiçeği avans alım fiyatını Ağustos sonu veya Eylül ayı başında açıklamayı planlıyoruz'' ifadelerini kullandı. 

Birliğin hiçbir zaman üreticisini mağdur etmediğini ifade eden Sezen, ''Bugün itibarıyla birliğimizce 7 bin 30 ton ayçiçeği mubayaası gerçekleştirilmiştir. Trakya Birlik olarak bugüne kadar üreticimizi mağdur etmedik. Yine piyasa fiyatlarının üzerinde bir fiyat açıklayarak üreticimizi mağdur etmeyeceğiz'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 18:07:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?