3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Baharda suçiçeğine dikkat!

Trakya Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Özkayın, suçiçeğinin daha çok kış sonu ve ilkbahar aylarında görüldüğünü ve bulaşıcı olduğunu belirterek, "Gebelikte suçiçeği enfeksiyonu geçiren anneden bebeğe enfeksiyon bulaşabilir" dedi.

Çocuklarda görülen suçiçeği hastalığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Neşe Özkayın, hastalığın belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemlerini anlattı. Suçiçeği vakaların büyük kısmında 1-2 gün süren hafif ateş ve halsizlik görüldüğünü ve döküntülerin kaşıntılı olduğunu söyleyen Özkayın, döküntülerin yüz ve gövdeden başladığını ifade etti. Özkayın, "Döküntüler, kırmızı lekelenmeler şeklinde başlayan lezyonlar sonunda, vezikül denilen içi sıvı dolu kabarcıklar haline dönüşür ve kabuklanarak iyileşir. İz bırakmayan döküntüler gövdede daha yaygın olarak görülür" diye konuştu.

Bulaşıcı olarak nitelendirilen suçiçeği hastalığının, insandan insana, tükürük ve havayolu ile bulaştığını kaydeden Özkayın, şöyle konuştu:x

"Suçiçeği sıklıkla 5-10 yaşlarında görülür. Kuluçka süresi ortalama 14-16 gündür. Suçiçeği geçiren kişi döküntülerin ortaya çıkmasından 1-2 gün öncesinde, tüm lezyonlar kabuklanana kadar hastalığı bulaştırabilir. Suçiçeği genelde hafif geçirilen bir hastalıktır. Buna karşın yeni doğanlarda, büyük çocuklarda, erişkinlerde, kronik deri ve akciğer hastalığı olanlarda, steroid veya aspirin kullananlarda ve ev içi bulaşmaya bağlı gelişen ikincil vakalarda daha ağır seyredebilir. Özellikle gebeliğin ilk 6 ayında annenin geçirdiği suçiçeği enfeksiyonu, bebek ölümü veya birçok organda anormalliklere sonuçlanır. Suçiçeğinde tedavi şikâyetlere yöneliktir. Suçiçeği ile temas eden 12 aydan büyük duyarlı kişilere ilk 72 saat içinde uygulanacak suçiçeği aşısı koruyucudur. Aşı 12 aylıktan büyük sağlıklı çocuklara uygulanabilir."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 21:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gizem IP: 88.229.5.xxx Tarih : 11.03.2009 14:14:38

kardeşim  su çiçeği olmuş kaç günde biter cevap yazın...