3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Bakan Ergün Edirne'de

SANAYİ VE TİCARET BAKANI ERGÜN EDİRNEDE

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Trakya kalkınma Ajansı tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen "Trakya Sanayi ve Ticaret Zirvesine" katılmak üzere Edirne'ye geldi.

Bakan Ergün Edirne'deki programına Edirne Valiliğinde Vali Mustafa Büyük'ü ziyaret ederek başladı. Ergün daha sonra Edirne Ticaret Borsasını ziyaret ederek borsada sembolik olarak gerçekleştirilen buğday alım seansına katılarak Borsa Başkanı Mustafa Yardımcıdan bilgi aldı.

Bakan Ergün daha sonra Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ETSO ya giderek "Trakya Sanayi ve Ticaret" zirvesine katıldı. Zirvede bir konuşma yapan Edirne Valisi Mustafa Büyük, zirvenin Edirne'de yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Tanıl Küçük, ''Sanayi üretiminde sürpriz şekilde beklenenden önce ve oldukça yüksek oranda gerçekleşen artıya geçiş, ekonomimize ümit vermiş aylar süren olumsuzluğun ardından, morallerimizi düzeltmiştir'' dedi.

Ekonominin ilk aylarda küçülmeler yaşadığını rakamsal verilerle hatırlatan Küçük, '2009'a zor bir yıl olacağı beklentisiyle girmiştik. Nitekim 2009'un ilk üç çeyreği sonunda ekonomimiz yüzde 8,4 gibi oldukça yüksek bir oranda küçüldü. 2009'un dokuz aylık verilerine bakacak olursak imalat sanayi sektörümüz yüzde 12,4, inşaat yüzde 19,5, ticaret sektörümüz yüzde 16,5, ulaştırma sektörümüz yüzde 12,1 oranında küçülmüş bulunmaktadır. Bu sektörler küçülürken aynı dönemde bankacılık kesimi yüzde 8,7 oranında büyümüştür. Bu karşılaştırma, küresel krizin Türkiye'de mali kesimden çok reel sektörü olumsuz etkilediği yönündeki yorumumuzun, sadece söylemden ibaret olmadığını somut bir karşılığı olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır," dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında "Bakanlık olarak ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla bölge bölge düzenleyeceğimiz "Sanayi ve Ticaret Zirveleri"nin ilkini Trakya bölgesinde gerçekleştiriyoruz. Bölgenin tüm ekonomi aktörleriyle birlik kapsamlı olarak sorunları masaya yatırıp çözüm yollarını birlikte arayacağız. Amacımız sorunları yerinde tespit edip gerçekçi bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkartmaktır. Yerel kalkınmaya bu açıdan büyük önem veren

bakanlığımız, ekonomimiz için büyük katkılar sağlayacak bu istişare mekanizmalarının ilkini Trakya'da başlatmış oluyoruz. Bu zirvede bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayabilmek için neler yapmamız gerektiğini konuşarak çözüme yönelik önerileri üzerinde duracağız" dedi.

Ekonomide zor bir yılı geride bırakmak üzere olduğumuzu belirten Ergün "2008 yılının sonlarından itibaren ortaya çıkan küresel kriz, dünya çapında büyük bir sıkıntı doğurdu. Dev finans kuruluşları, bankalar, uluslar arası şirketler ve hatta ekonomiler bu dönemde iflasa sürüklendi. Dünya genelinde, üretim kayıpları ve talep daralması nedeniyle ekonomiler küçüldü, işsizlik artık tüm dünyanın ortak bir sosyal sorunu olarak ortaya çıktı. Bugün dünya genelinde krizden çıkmaya başladığımıza dair sinyaller

alınıyor. Bununla birlikte, krizin çıkardığı yangının henüz tam olarak sönmediği son günlerde İspanya ve Yunanistan ekonomilerinden gelen haberlerden de anlaşılabiliyor. Türkiye ekonomisi, 7 yıldır büyük bir yapısal dönüşüm yaşadı. Özellikle mali disiplin ve bankacılık reformu, ekonomimizin o eski kırılgan görünümünden çıkmasını sağladı. Sizlerde hatırlarsanız, dünyanın herhangi bir yerinde bir rüzgar esse, bizde fırtına çıkardı. Bugün ise tüm dünyayı derinden etkileyen bir küresel krize karşı başarıyla sınav vermiş bir Türkiye var.

Şunu ısrarla söylüyoruz, krizin bizim üzerimizdeki etkisi konjonktürel olmuştur. Ekonominin işleyişi noktasında kalıcı, yapısal bir sıkıntıya neden olmamıştır. Belki bu konuda sadece işsizlikten bahsedebiliriz, ancak bizdeki işsizlik kriz şartlarından bağımsız olan nedenleri var" şeklinde konuştu.

Trakya Sanayi ve Ticaret Zirvesi akşam saatlerinde değerlendirme toplantısının ardından sona erecek.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI ERGÜN EDİRNEDE
SANAYİ VE TİCARET BAKANI ERGÜN EDİRNEDE
SANAYİ VE TİCARET BAKANI ERGÜN EDİRNEDE
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 14:53:05
Güncelleme :19 Aralık 2009 Cumartesi 23:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?