7
Mayıs
2024
Salı
EDİRNE

Balkan Savaşları'ndaki öteki düşman

Balkan Savaşları sırasında verilen büyük mücadele, Edirne'deki müzede hala tazeliğini korurken, belgelerde ''öteki düşman''a da atıfta bulunuluyor.

Balkan Savaşı döneminde Bulgarlara karşı kenti savunmada büyük önem arz eden Kıyık Tabya'nın bulunduğu, günümüzde müze olarak değerlendirilen Balkan Savaşı Müzesi'nin duvarlarında yer alan ''Tabya gazetesi'', içeriğindeki haber ve anılarla bir döneme ışık tutuyor. 

Kıyık semtinde bulunan, ses ve mankenlerle Balkan Savaşı'nın canlandırıldığı müzenin duvarlarında yan yana asılan ''Tabya'' gazetesinin 10 sayfası, dönemin hatıralarını ve yaşanan olayları aktarıyor.

Tabya gazetesinde, ''Öteki düşman kolera'' başlığıyla verilen ve hafız Rakım Ertür'ün anılarından alıntı yapılan haberde, savaş yıllarında hem açlık hem de ilaç kıtlığı nedeniyle kentte kolera salgınının yaşandığı anlatılıyor.

Ertür, savaş başladığında yağmur ve çamurda kendini koruyamayan askerlerin bitkin düşmesi sonucu kolera salgınının meydana geldiğini belirttiği anılarında, salgının kısa sürede kente yayıldığı ve okulların süresiz tatil edildiğini anlatıyor.

Arap askerler de savaştı

Öte yandan Kırklareli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu şöyle konuştu:

''Balkan savaşı sırasında Osmanlı'nın 54,55,56 ve 57. tümenlerinde Arap bölgesinden, özellikle Suriye, Ürdün ve Filistin civarından Osmanlı ordusunun yanında yer alan gruplar vardı. 57.tümen özellikle Bulgarlarla savaştı, başarılı da oldu.

Ayrıca Medine'den gelen ve 58 kişiden oluşan 'Medine Gönüllüleri' de Osmanlı ordusunun yanında savaşan Arap gruplardan biridir. Bolayır'da savaşan bu grup, çok da yararlı olmuştur.'' 

AA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2012 Salı 14:02:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?