3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Balkan şehitleri törenle anıldı

Edirne'de Balkan şehitleri düzenlenen törenle anıldı. 

Sarayiçinde bulunan Balkan Şehitliği'nde düzenlenen törende, şehitlik anıtına Vali Nusret Miroğlu, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş, Belediye Başkanı Vekili Namık Kemal Döleneken ile Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu ve saygı atışı yapıldı. 

Edirne Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Ergül Güler, yaptığı konuşmada, Balkan devletlerinin, Fransız ihtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımlarının etkisi ve Rusya'nın kışkırtmaları sonucunda bağımsızlıklarını kazandığını ve Balkan uluslarının Berlin Antlaşması ile Osmanlılara bırakılan toprakları da alıp paylaşmak istediklerini belirtti. Kısa sürede Sırbistan, Bulgaristan, Karadağ ve Yunanistan'ın birleşerek Balkan Birliği'ni kurduklarını ve topraklarını genişletmek için 8 Ekim 1912'de Osmanlı topraklarına saldırarak işgallere başladıklarını bildiren Güler, Sırplar ve Bulgarların tüm Makedonya'yı ve İşkodra'yı, Yunanlılar Selanik'i, Bulgarlar Edirne'yi işgal ettiklerini söyledi. Edirne ile beraber, Yanya ve İşkodra savunmalarının ayrı birer önem taşıdığını ve 3 Aralık 1912 tarihinde Çatalca'da ateşkes antlaşması imzalanmasına rağmen, buralardaki garnizonların savunmalarını sürdürdüklerini anlatan Güler, ''Edirne'de bulunan Şükrü Paşa, emrindeki 5 bin kişi ile müthiş bir direnme gösterdi.
 
Bulgarlar, iki Sırp tümeninin yardımına rağmen bu direnmeyi kıramadılar. Edirne savunması, Plevne savunması gibi dünyanın dikkatini çekip hayranlık uyandırmıştır. Olağanüstü kahramanlıklar ve fedakarlıklar gösterilen Edirne savunmasında çok zahmetler çekilmiştir. Kıtlıklar ve hastalıklar içinde tam bir cesurlukla savaşıldı. Vatanı korumak için gösterilen bu fedakarlıklar Edirne'nin düşmesini engelleyemedi. Ama Türk halkı, vatan toprağını düşmana teslim edemezdi. Balkan uluslarının kendi aralarındaki mücadelelerinden yararlanarak, Mustafa Kemal'in de katkısıyla Edirne ve Kırklareli düşmandan geri alınmıştır. Türk halkı ve Mehmetçik, vatan toprağını kanı pahasına savunmuş ve bu uğurda şehit olmaktan asla kaçınmamıştır'' dedi.
Törende öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından, şehitler için dua edildi ve Balkan Şehitliği gezildi, şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu anıta karanfiller bırakıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 14:40:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?