6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Bedesten! Yok olan eser..

Yüzyıllardır ayakta duran, bir zamanlar Edirne ticaretinin göz bebeği olan Bedesten şuan ne durumda! Soruyorum size! Bedestenin önünden geçenler var mı? Ya da bedestenin içine girip gezenler! Aman allahım, o ne pislik! O ne vyrdum duymazlık! Yetkililerden kimse yok mu bu kıyımı engelleyecek! Bedesten dış dükkanlarda tabela şenliği var! Dükkanların içleri elden geçmiş, yüzyıllık tarih yok olmak üzere! Taşların üzerine sıva çekenler, marley ile kaplayanlar, dükkanın içine asma kat çekenler! Hepsi var! Bir tarih yok oluyor! Edirneli uyuyor! Edirne yetkilileri uyuyor! Oysa Evliya Çelebi dememişmiydi 40 gece bekçisinin koruduğu ve içerisinde bir kaç Mısır hazinesi kadar altın, zümrüt, elmas bulunur diye! Bir zamanlar Edirne’nin baş tacıydın. Şimdilerde ise kapılardan içerisine girmek için girişte bulunan dükkanların yapmış olduğu barikatı geçmek lazım. İçeri girdiğinde ise tam bir kıyam ile karşılaşıyoruz! Duvarlara çiviler çakılmış, ipler gerilmiş, ve çantalar, elbiseler buralara asılmış! Tavana bakıyorum, simsiyah örümcek ağları sarmış, pislikten midem bulanıyor.
Aslında ne kadarda güzel mimarisi var. Biraz akıllı olunsa neler yapılmaz burada!
Aydemir diyor ki;
 Edirne’ye yapılan anlaşmalar doğrultusunda turist akışı çoğaldı. Fakat gelen turist Edirne’de fazla bir şey bulamıyor. Turiste eğlence veremiyoruz, turistin Edirne’de daha fazla zaman harcaması için bir harekette bulunmuyoruz. Turist bir yerde fazla zaman harcamıyorsa biraz düşünmemiz gerekir. Kafe arıyorlar, restoran ve eğlence yeri arıyorlar, ama bulamıyorlar.
Nacizane düşüncem, Bedesteni Edirne’nin eğlence, kültür merkezi yapmaktır.
Bu nasıl mı olacak, bir düşünün, Bedestende ki dükkanlar sadece Publardan, barlardan, kafelerden, nargile dükkanlarından, restoranlardan ve hediyelik dükkanlardan oluşsa ne dersiniz! İşte Edirne’ye turisti çekebilecek bir özellik katmış oluruz. Edirne sadece camileriye kendini yabancı turiste satamaz.satsada selimiye, üç şerefeli cami ile satar. Turist atraksiyon ister! Bunu sağlamazsanız turistin kalış süresi azalır. Bence bu bedesten eğlence ve kültür merkezi proje haline getirilmelidir. Edirne’de artık ciddi işler yapılmalıdır, yeri kökten sarsacak, turisti buraya çekecek, gelen turistinde burada iyi zaman geçirmesini sağlayacak projeler üretilmelidir! Bunlar yapılırsa Edirne daha fazla turist çeker.
 
Aydemir AY
 
Eski cami turistleri çekebilecek fazla bir özelliğe sahip değil. Peki gelen turistler başka ne ister! Müzeye götürelim dersiniz!
 
Esnaf dertli, Edirne’ye turist geliyor ama bedestene kafalarını uzatıp hemen  dışarı çıkıyorlar diyor. Manzarayı görseniz sizde hak verirsiniz,
www.geocities.com/aydemir_ay
Yayın Tarihi : 30 Mart 2004 Salı 21:34:17
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 14:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?