3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Belediye bitkisel atık yağları topluyor

Edirne Belediyesi, atık bitkisel yağların toplayarak, lisanslı biodizel üretim tesislerine gönderiyor. 

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisanslı firmalar tarafından, lokanta, otel ve yemekhanelerden toplanan atık bitkisel yağlar, lisanslı biodizel geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen projede, 2008 yılının ilk 7 ayında 9 bin 960 litre atık bitkisel yağ toplandı. Mülkiye Müfettişleri tarafından "Örnek Belediyecilik Çalışması" olarak değerlendirilen proje, önümüzdeki aylarda evlerde de uygulanacak. Geçtiğimiz Ocak ayında başlatılan proje kapsamında, restoran, lokanta, otel ve yemekhanelerden atık bitkisel yağ toplanıyor. Toplama işlemi Çevre ve Orman Bakanlığı`ndan lisanslı Ulusal Bitkisel Atık Yağ ve Ambalaj Atıkları Toplama Ayrıştırma Geri Kazanım Nakliyat Tic. Ltd. Şti, Palmiye Biodizel Ltd. Şti., Alterna-tif Enerji ve Biodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) tarafından yapılıyor. Firmalar, anlaşmalı oldukları işyerlerine atık yağ toplama bidonları verip, dolan bidonları ücretsiz olarak topluyor. Projenin ilk 7 ayında, 9 bin 960 litre atık bitkisel yağ toplandı. 

Toplanan atık bitkisel yağların kontrolleri, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından denetleniyor. Restoran, lokanta, otel ve yemekhanelere rutin kontroller düzenleyen ekipler, atık bitkisel yağların firmalara verilmesi konusunda uyarıda bulunarak, toplanan yağların rakamsal değerlerini kayıtlara geçiyor. Edirne Belediyesi`nin yürütmüş olduğu proje, teftişe gelen Mülkiye Müfettişleri tarafından "Örnek Belediyecilik Çalışması" olarak değerlendirildi. Proje sayesinde, kanalizasyona ve çöpe dökülerek çevre kirliliğine yol açan bitkisel atık yağlar, verimli bir şekilde kullanılıyor. Belediye, önümüzdeki aylarda projeyi evlerde de uygulamayı planlıyor. 

Kullanılmış bitkisel yağlar, evsel atık su kirliliğinin yüzde 25`ini oluşturuyor. Denizlere, göllere ve akarsulara ulaşan bitkisel atık yağlar, suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalmasına yol açıyor. Bunun sonucunda, başta balıklar olmak üzere suda yaşayan canlılar büyük zarar görüyor. Ayrıca 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine neden oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 22:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?