3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Belediyeden sınır ötesi işbirliği

Bulgaristan'ın Elhovo Belediyesi ile Edirne Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanan "Sınır Ötesi Bölgelerin Birlikte İstikrarlı Kalkınması" isimli projenin tanıtımı yapıldı. 

Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken, hedeflerinin Türkiye'de ilk kez bir Avrupa bölgesi oluşturmak olduğunu söyledi. İki ülkeden toplam 13 belediyenin yararlanacağı projenin bütçesi yaklaşık 47 bin euro olup projenin Aralık 2008'e kadar tamamlanması hedefleniyor. 

Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Küçük Projeler Fonu kapsamında, Elhovo Belediyesi tarafından hazırlanan 'Sınır Ötesi Bölgelerin Birlikte İstikrarlı Kalkınması' projeye Edirne Belediyesi ortak oldu. Avrupa Birliği (AB) Sınır Ötesi İşbirliği, Küçük Ortak Projeler Fonu'nca kabul edilen projenin ilk tanıtım toplantısı Edirne Belediyesi'nde yapıldı. Tanıtım toplantısına Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken, Elhovo Belediye Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Pepa Kuchucova ve her iki belediye yetkilileri katıldı. Tanıtım toplantısı konuşan Belediye Başkanvekili Döleneken, Istıranca Belediyeler Birliği projesinin her iki ülke için de çok büyük bir adımın başlangıcı olduğunu söyledi. Proje hedefinin, Türkiye'de ilk kez bir Avrupa bölgesi oluşturmak olduğunu kaydeden Döleneken, "Türkiye'deki sınır belediyelerinin bir araya gelerek oluşturduğu Istranca Belediyeler Birliği'nin karşıtı, Bulgaristan'da da var. Biz birlikte tek bir organizasyon haline gelmek ve Avrupa bölgesi kurmak için uzun bir süredir çaba gösteriyoruz. Bu Avrupa bölgesi oluşturmanın en önemli avantajı önceliklerini kendisi belirleyen, kendi bütçesini yapan ve AB'den doğrudan fon kullanan kuruluş ve organizasyon olması. Umarım en kısa sürede bu hedefimize varacağız. Bu hedefe yürürken de mevcut AB projelerine yoğunlaşma. ve şu anda açılmış olan başlıklarla ilgili projeler yapmak hedeflerimiz arasında. Şu anda açıklayacağımız projeler bunlardan ilki olabilir. Bu proje, Bulgaristan dan ve Türkiye tarafındaki Istıranca birlikleri adına Elhova ve Edirne Belediyesi tarafından yürütülen bir proje. Bu proje bize, bir anlamda bundan sonra yapacağımız projeler için bir rehberlik çalışması görevini yerine getirecek. Çünkü biz ilk defa iki birlik olarak, bundan sonra yapılacak konu başlıklarını seçeceğiz. Belediyelerimizin yetkili kişileri, hatta sivil toplum örgütlerini bu doğrultuda eğiteceğiz. Umuyorum ki, bu projeler sonuçlandığında Istıranca Belediyeler Birliği'ne üyeler, ve ilgililer AB projeleri konusunda bugün olduğundan daha ileri bir aşamada olacaklar. Projenin başarılı bir şekilde yürütüleceğine inanıyorum" dedi.

"PROJE BULGARİSTAN'A OLDUĞU KADAR TÜRKİYE'YE DE DENEYİM KAZANDIRACAK" 

Elhovo Belediye Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Pepe Kuchucova ise kendileri için bu projenin önemine değinerek projenin, ismi gibi istikrarlı gelişme olacağını belirtti. Bu projenin yeni bir başlangıç olabileceğine değinen Kuchucova, "Bu projeler, insandan insana alt yapı oluşturacak. Projenin kültür ve ekonomik alanlarında hizmet edeceği görüşündeyim. Proje, bize olduğu kadar Türkiye'ye de deneyim kazandıracak. Proje yapımı ve yönetimi için başka alanlarda daha çok alt yapı alanında projeler yapıldıktan sonra iki bölgeye de etkisi olacağını düşünüyorum. Edirne Belediyesi'ne de konuksever davranışından ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Daha sonra Proje Koordinatörlerinden Ebru Erolu, projeyi tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. 

Bulgaristan'ın Elhovo Belediyesi'nin sahibi olduğu 'Sınır Ötesi Bölgelerin Birlikte İstikrarlı Kalkınması' adlı projenin ortağı Edirne Belediyesi. Türk tarafında oluşturulan Istıranca Belediyeler Birliği'nin projeye ortak olan belediyeler Kırklareli, Lalapaşa, Demirköy, Kofçaz, Süloğlu ve İğneada Belediyeleri olurken, Bulgaristan'da oluşturulan Istıranca Belediyeler Birliği'nin projeye ortak belediyeleri ise Bolyavoro, Sredets, Yambol, Tunca ve Topolovgrad Belediyeleri. 2008 yılının Aralık ayında
tamamlanması planlanan projenin bütçesi ise yaklaşık 47 bin euro. 

Proje kapsamında ilk olarak, projeye dahil olan belediyelerin sorumlu oldukları bölgeleri tanıtacağı bir toplantı yapılacak. Her belediyeden, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından ve iş çevrelerinden katılacak uzmanların yer alacağı 3 çalışma başlığının oluşturulmasının ardından, ekonomi, çevre ve sosyal konulara yönelik çerçevesinde gruplar belirlenecek. Gruplar, proje geliştirme ve yönetimi üzerine eğitim ve çalışmalarda bulunacak. Strateji, kalkınma toplantıları ve masa toplantıları ile proje tamamlanana kadar bölgeye fayda sağlayacak konularda ve AB'ye katılım öncesi 2007-2013 dönemi Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti arası sınır ötesi işbirliği eylem programlarına başvuruda bulunmak üzere yaklaşık 10 adet proje taslağı hazırlanacak.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 15:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?