4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Bosnaköy boşaltıldı!

MERİÇ NEHRİNDE TAŞKIN ALARMI

Edirne ve Bulgaristan'da etkili olan yağmur ve kar yağışı sonrası Tunca nehrinin yatağından çıkarak taşmasının ardından şimdi de Meriç Nehri'nde taşkın alarmı verildi. Polis ve Jandarma taşkın riski bulunan bölgedeki işyerleri ve köyleri uyardı. Uyarının ardından Bosnaköy'de tahliye çalışmaları başladı. Vatandaşlar büyük ve küçükbaş hayvanlarını traktörlerle taşıyarak alarak evlerini boşalttı.

Son 1 haftadır etkili olan yağmurun ardından Tunca Nehri yatağından çıkmış ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanı sular altında kalmıştı. Taşkın nedeniyle bu alana giden köprüler halen ulaşıma kapalı tutuluyor. Polis ekipleri ise vatandaşların bu köprüleri kullanmaması için 24 saat nöbet tutuyor.

Tunca Nehri'nin debisi düşmeden gece saatlerinde Meriç Nehri yükselen debisi nedeniyle alarm verdi. Sabah ölçümünde debisi 566 metreküp saniye olan Meriç nehrinin debisi son yapılan ölçümde 835 metreküp saniyeye yükseldi. Bunun üzerine Edirne Valiliği kriz masası oluşturuldu ve güvenlik güçleri nehir kenarındaki işletmeler ile yakın köylerdeki vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı ve tedbir almalarını istedi. Vatandaşlar ise bu uyarıya dikkate alarak gece saatlerinden itibaren evlerindeki kıymetli eşyaları ile birlikte küçük ve büyükbaş hayvanlarını traktörlere yükleyerek köyü boşaltmaya başladı. Askeri araçlar ise hazır bekletiliyor.

Taşkın riski nedeniyle Edirne Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, Vali Yardımcısı İsmet Akyol ve DSİ 11. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu Meriç Nehri'ne gelerek incelemelerde bulundu.

Taşkın riskine karşı işletmeler ile nehir kenarında oturanları uyardıklarını ve tedbirli olmalarını istediklerini belirten Edirne Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, "Bulgaristan henüz baraj kapaklarını açmadı. Ancak Bulgaristan'da dağlarda biriken karlar var. Ayrıca Bulgaristan ve Edirne'deki derelerde biriken su Meriç Nehri'ne geliyor. Buda debiyi yükseltiyor. İlerleyen saatlerde durum daha net ortaya çıkacak. Biz olası taşkına karşı her türlü tedbirimizi aldık. Kriz masası oluşturuldu ve ekiplerimiz her an göreve hazır bir şekilde bekliyor"dedi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının en yüksek 13 derece olduğu Edirne'de pazartesi gününe kadar aralıklarla sağanak yağışın beklendiğini bildirdi.

MERİÇ NEHRİNDE TAŞKIN ALARMI
MERİÇ NEHRİNDE TAŞKIN ALARMI
MERİÇ NEHRİNDE TAŞKIN ALARMI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 02:55:01
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 14:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?