3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Bulgaristan Başbakanı Edirne'de

Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, Edirne'nin Kirişhane semtinde bulunan ve Bulgaristan hükümeti tarafından restore edilen Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi'nin açılış törenine katıldı. Stanişev, açılış sonrası Selimiye Camii'ne Bulgaristan halısı hediye etti. 

Edirne'yi ziyaret eden Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından karşılandı. Kilisede yapılan ayine ve kutsama törenine katılan Stanişev, kilise bahçesindeki törende, kilisenin yapımında katkıları geçenlere teşekkür ederek, milletlerin inançla ve ruhla hayatta kalmayı başardıklarını söyledi. Birkaç gün sonra Bulgaristan'ın bağımsızlığını kutlayacaklarını ifade eden Stanişev, ''Bu kilisenin doğması, Bulgaristan hükümetinin tekrar doğmasına vesile olması dileğiyle. Konstantin ve Elena Kilisesi tarih içinde birçok acıya tanık olmuştur. Bu Tanrı evinin tekrar hayata dönmesinden daha kutsal bir şey olmaz. Çünkü her zaman ruhlara sığınak olmuştur. Bu Edirne'de ikinci Bulgar kilisesi. Katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunarım. Kilise yarım milyon euroya Bulgaristan hükümeti tarafından yaptırılmıştır. Fakat ne kadar para verirsek verelim Türk makamlarının katkısı olmasa biz bunu yapamazdık'' dedi. 

Bakan Günay da, Ramazan ayının güzel bir gününde farklı bir dine ait ibadethanenin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Günay, 140 yıllık tarihi bir ibadethanenin restore edildiğine işaret ederek, ''Bu ay biliyorsunuz İslam dininin kutsal aylarından Ramazan ayı, biz bu Ramazan ayında Edirne'mizde aynı Tanrı'ya inancın güzel bir mabedinin ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi'nin 140 yıllık bir tarihi var. Emeği geçen herkese teşekküre
ediyorum'' diye konuştu. 

Konuşmalardan sonra Başbakan Stanişev, kilesinin yapımında emeği geçen Bakan Günay ile Türk ve Bulgar yetkililere kiliseden alınan tuğlalar ve belge vererek, teşekkür etti. Başbakan Stanişev ve Bakan Günay, Bulgaristan halk oyunları ekibinin gösterilerini izledikten sonra Edirne Valiliği'ne geçti. Edirne Valiliği'ni ziyaret eden Stanişev, daha sonra Selimiye Camii'ni ziyaret etti. Konuk başbakan camiye Bulgaristan halısı hediye ederken, Edirne Müftüsü Ömer Taşçı da Stanişev'e Kur'an-ı Kerim hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 17:38:43
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 16:22:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?