9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Çeltik hasadı başladı

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan İpsala ve Karpuzlu ovalarında çeltik hasadına başlandı. Hasadın başlamasıyla birlikte kanallarda yaşayan balıklar da susuz kalarak öldü. 

Çeltik taban fiyatının 9 YKr'lik destek primiyle birlikte 84 YKr olarak açıklanırken, bu yıl iyi bir rekolte ile karşılaştıklarını belirten çeltikçiler, verilen fiyattan da memnun olduklarını ve bu yılın çeltik için "altın" yıl olduğunu söyledi. Dekarından 750-800 kilo verim alındığını söyleyen çeltikçi Mustafa Sınmaz, bir dönüm çeltiğin de 25 YTL'den biçildiğini, kurutma makinelerinden geçirilen çeltiğin hemen kullanılabilir duruma getirildiğini anlattı.
Makinelerle biçilen çeltikte, kenar köşeler kalınca yine iş eski orakçılara düştü. Biçerdöverlerin giremediği köşelere, Karpuzlu'dan eski orakçılar tekrar görev yapmaya başladı. 65 yaşında 25 YTL yevmiye ile orak biçen Nurten Gündüz, "Bu yaşta hala çalışıyorum. Yardım eden yok. Yaşamak buysa, ben ölene kadar elim ayağım tuttuğu sürece çalışacağım" dedi. 

Öte yandan çeltik tarlalarında, su ihtiyacının bitmesi üzerine kanallarda yaşayan balıklar da susuz kalarak ölmeye başladı. Sazan ve diğer türlerden oluşan tatlı su balıkları, kanalların kurumasıyla öldü.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 18:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?