3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Çevre için bir adım daha

EDİRNE BELEDİYESİ'NDEN ÇEVRE İÇİN BİR ADIM DAHA

Edirne Belediyesi Çevre Koruma Kontrol ve Temizlik İşleri Müdürlükleri, belediyenin Hollanda'nın Deventer Belediyesi ile bir yıldır yürüttüğü Atıkta Aktif Vatandaşlar projesi kapsamında katı atıkların bertarafı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyarette Belediye Başkan yardımcısı Nihan Akdere, Temizlik İşleri Müdürvekili Güler Soyaslan, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürvekili Aydın Esendemir, İnşaat Mühendisi Mert Karaca, Proje Koordinatörü Ebru Erolu ve Edirne Katı Atık Yönetim Birliği'nden (EDİKAB) Nihan Kendir'in katıldığı çalışmada Lüleburgaz ve Bursa Belediyelerinden de konu ile ilgili temsilciler yer aldı. Çalışma kapsamında, Deventer Belediyesi'nin katı atıklarının bertarafını sağlayan VAR kuruluşu, bertarafın sağlanması için gelen atıkların ayrıştırma, kompostlama, kokunun bertarafı, inşaat atıklarının geri dönüşümü, sızıntı suyunun bertarafı ve kalan atığın düzenli depolanması üzerine yaptıkları çalışmalar ve yöntemleri hakkında 2 gün boyunca ayrıntılı bilgi verdiler. Bu bilgiler ışığında gerçekleştirilen diğer toplantılarda ise, Hollanda delegasyonu ve Türkiye delegasyonu arasında iki ülke arasında bundan sonra yürütülebilecek işbirlikleri ve finans olanakları üzerine görüşüldü. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın ortaklığında NWMP- Hollanda Atık Yönetimi Programını oluşturarak, Türkiye'deki uygun kriterlerdeki belediye kurum ve kuruluşlara teknik destek vermek üzerine bir anlaşma yapmış olması ise planlanan çalışmaların gerçekleşebilmesi için bir avantaj oluşturdu.

6 günlük çalışma programında Edirne ve Deventer tarafı için, bundan sonra ortaklaşa ortak yapılacak çalışmanın içeriği belirlenmiş oldu. Edirne'de geçtiğimiz yıl ve bu yıl yapılan çöplükteki kapatma ve düzenli depolama sistemine benzer çalışmanın başlamasının ardından, depolama alanının kalite standardının yükseltilmesi, daha çevre dostu olması ve modern görünüme kavuşması için Türk ve Hollandalı uzmanların ortak çalışması ile uygun çalışma metodunu belirleyecek bir rapor hazırlanacak. Maliyeti 80 bin 000 euro olacak olan bu çalışmanın finansı ise NWMP programı tarafından karşılanacak ve bu süreç 6 ay sürecek. Raporun tamamlanmasının ardından ise yine NWMP'den destek alarak uygulama projesi gerçekleştirmek söz konusu olacak.

EDİRNE BELEDİYESİ'NDEN ÇEVRE İÇİN BİR ADIM DAHA
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 13:25:05
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 13:36:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?