2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Çiftçiye damlama sulama eğitimi

Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenip finanse edilen "Suları Kirletmeyelim, Doğal Dengeyi Koruyalım" projesi kapsamında Enez'deki Yenice, Çavuşköy ve Küçükevren'de "Damlama Sulama Sistemleri" konulu eğitimler veriliyor.

Proje sorumlusu Ramazan Demiraslan yaptığı açıklamada; son yıllarda Enez'de Devlet Destekleme politikaları sayesinde büyük alanlarda Ceviz, Badem, Şeftali, Bodur elma ve Armut kapama meyve bahçeleri kurulmaya başladığını ifade etti. Demiraslan, Kurulan bahçelerin yıllar içinde gelişmesi ile büyük alanlarda suyun en ekonomik biçimde kullanılmasına olanak veren damla sulama sistemlerine ihtiyacın yoğun şekilde hissedileceğini söyledi.

Demiraslan, " Küresel ısınma, kuraklık, çevre kirliliği ve benzeri birçok tehdidin baskısı altındaki sulak alanlardaki flora ve fauna, bu sistemler sayesinde biraz daha uzun varlığını devam ettirebilecektir. Geçmişteki Konya ve GAP alanlarındaki salma suyun geri dönüşü neredeyse imkansız tahribattan ders alan günümüz yönetici ve mühendisleri aynı sorunların bir doğa harikası niteliğindeki Enez'de yaşanmasına müsaade etmeyeceklerdir.

Bunun ilk örneklerini Çavuşköy sınırları içerisine kurulan "Kapalı Sulama Sistemi Şebekesi" ile görmekteyiz. Bu sistem sayesinde araziler kolay bir şekilde damla sulama sistemleri döşenebilmektedir. Ayrıca Devlet destekleri sayesinde üründe meydana gelen verim artışı ve kalitesi ile işçilik ücretlerinin azalması sayesinde kurulan sistemler neredeyse bedavaya gelmektedir. Devlet vatandaşlara yüzde 50, sulama kooperatiflerine ise %90'a yakın hibe desteği vermekte, ayrıca bankalar aracılığı ile sıfır faizli 5 yıl vadeli krediler sağlamaktadır. Bölgemiz çiftçi ve üreticilerinin eğitimlerle, sonsuza kadar aynı topraklarda tarım yapma
zorunluluğunun olduğunun farkına varmaları ve bilinçlenmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 13:01:13
Güncelleme :2 Mart 2009 Pazartesi 13:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?