8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Ciğerciler Kırkpınar'ı bekliyor

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne'nin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile dünyanın en büyük organizasyonuna ev sahipliği yaptığını belirterek, "Temel sektör yiyecek olduğu için Kırkpınar ciğercileri de hareketlendirecek" dedi.

Gelecek ay başında yapılacak 651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Edirne'de hazırlıklar sürdürülüyor.

"Yağlı güreşlerin olimpiyatı" olarak değerlendirilen Kırkpınar'ı pehlivanların yanı sıra esnaf dört gözle bekliyor.

Dinar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata yadigarı Kırkpınar güreşlerinin kentte her zaman farklı bir hava yarattığını söyledi.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine girmesinin ardından Kırkpınar'ın dünyanın da ilgisini çektiğini ifade eden Dinar, "Yıl boyunca yaptığımız "Tava Ciğer", "Kakava", "Klarnet" ve "Bando" festivalleriyle Edirnemizi tanıttık. Temmuz ayında ise Kırkpınar yani assolist çıkacak. Edirne, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri bütün dünyanın gözünde. Dünyanın en büyük organizasyonuna ev sahipliği yapıyoruz. Amerika, Japonya ve Fransa'dan basın mensupları şimdiden yerlerini ayırttı. Temel sektör yiyecek olduğu için Kırkpınar ciğercileri de hareketlendirecek" diye konuştu.

-"Kırkpınar bereketiyle geliyor"-

Ciğer ustası Niyazi Yavuz da Edirne'nin tarihi ve kültürel yapısıyla turizm şehri olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda Kırkpınar dolayısıyla kentin otellerinde yer kalmadığını, turistlerin öğrenci yurtlarında misafir edildiğini hatırlatan Yavuz, "Bu yıl da aynı yoğunluğu bekliyoruz. Şehrimizde festivallerimiz haricinde Selimiye Camisi de ilgi odağı halindedir. Turist sayımız her geçen gün artıyor. Esnafımız hizmet açısından bütün hazırlıklarını yapmış durumda. Üç nehri olan bu tarihi ve kültürel şehir, dokusuyla dünyaya örnek oluyor" dedi.

Yavuz, önceki yıllarda Kırkpınar etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve birçok bakanın Edirne'yi ziyaret ederek ciğerin tadına baktığını, bu yılda pek çok liderin er meydanına gelmesini beklediklerini belirtti.

Ciğerci Serkan Evsen de 20 yıldır Türkiye'nin birçok yerinde çalıştığını ancak Edirne'nin değişmeyen lezzeti ciğere ilginin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla daha da arttığını belirtti.

Evsen, temmuz ayında yapılması planlanan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla çalışanlara ve iş yerine özen göstererek hizmet kalitesini artırdıklarını söyledi.

Kırkpınar sebebiyle satışların hareketlendiğini belirten Evsen, "Kırkpınar bereketiyle geliyor. Birçok yenilik yaptık. Ciğeri kuru kuruya sunmuyoruz. Yanında kızarmış biberi, domatesi, soğanı ve cacığıyla müşterimizin damak tadına hitap ediyoruz" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2012 Çarşamba 14:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?