8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Çok Avrupa ülkesinden daha iyiyiz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'yi sahip olduğu dış ticaret hacmi, düşük enflasyon rakamları, turizm geliri ve makro ekonomisiyle birçok Avrupa ülkesinden daha iyi duruma getirdiklerini söyledi.

 
Edirne'nin Keşan ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yaptırılacak olan 300 işyerini kapsayan Ticaret Merkezi'nin temel atma törenine katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'yi sahip olduğu dış ticaret hacmi, düşük enflasyon rakamları, turizm geliri ve makro ekonomisiyle birçok Avrupa ülkesinden daha iyi duruma getirdiklerini söyledi. Yapılan çalışmalarla Keşan'ın önemli bir tesise kavuşacağını ifade eden Tüzmen, Trakya'da Edirne ve Tekirdağ civarının Türkiye'nin son istikrar hamlesinden yeteri kadar pay alamadığının görüldüğünü kaydetti.


Önümüzdeki yılların dış ticaret stratejileri ve komşu çevre ülkelerin stratejileriyle adından söz ettireceği yıllar olacağını kaydeden Tüzmen, şunları söyledi:


"Neden? Çünkü 3 deniz projesiyle; Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi. Bütün bu 3 denizin çevresindeki ülkelerle aramızdaki ticaret hacmini her geçen gün artırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki Eylül ayı içinde 18 İslam ülkesiyle tercihli ticaret anlaşmaları imzalayacağız. Bu ne demektir? İslam ülkelerinin gümrük tarifelerinin aşağı doğru inmesi ve bizim ülkemizin ihracatının bu ülkelere doğru hızlı bir şekilde artmasıdır. Bu 8 yıldır çalıştığımız bir projeydi. Ancak nihai aşamasına şimdi geldik."


Yanı başımızdaki komşu ülkelerle ticaret hacminin de artış gösterdiğini söyleyen Bakan Tüzmen, "Bir Yunanistan, bir Bulgaristan, bir Romanya dediğimiz zaman; daha 6-7 sene evvel ben Dışişleri Müsteşarı iken Yunanistan'la olan ticaret hacmimiz 250 milyon dolardı. Bulgaristan'la 350 bin dolar, Romanya ile de 400 bin dolardı. Bugün Romanya ile 5 milyar dolar, Bulgaristan ile 4 milyar dolar, Yunanistan ile de 2 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir ülke haline geldik. Ülkemizin 250 milyar dolar dış ticaret
hacmi var" dedi.


Törene katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, gelişmek ve zenginleşmek istiyorsak bir araya gelinmesi gerektiğini belirterek, bugün dünyanın en önemli tehdidinin küresel sermaye olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Eğer bunların karşısında ayakta kalmak istiyorsanız güçlerinizi birleştireceksiniz. Ortaklık yapmayı öğreneceğiz. Eğer ortaklık yapamazsak, eğer varlıkta değil de yoklukta birlik yapıyorsak o zaman kaybedeceğiz" diye konuştu.


Daha sonra Tüzmen, Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valisi Nusret Miroğlu tarafından Keşan Ticaret Merkezi'nin temeline ilk harç atıldı. Tüzmen ve Hisarçıklıoğlu, törenin ardından Keşan Ticaret Borsası'nı da ziyaret ederek iş adamlarının sorunlarını dinledi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 23:36:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?