3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Çorba parası isyanı

Avrupa'nın değişik ülkelerinde çalışan ve yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelen gurbetçiler Bulgaristan polis ve gümrükçüsünün aldığı rüşvetten şikayetçi.

5 euvro çorba parası vermeden işlem yaptıramadıklarını belirten gurbetçiler, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasını istediler.
Fransa'da işçi olarak çalışan ve yaz tatilini geçirmek üzere memleketi Sakarya'ya gitmek üzere Kapıkule sınır kapısına gelen gurbetçi Mahmut Erol Hatipoğlu, "Bulgaristan gümrüğünde 5 euvro rüşvet verdik. Çorba parası komşu diyerek 5 euvro istediler. İkinci perona geldiğimizde 6 euro istediler" şeklinde konuştu

Almanya'dan gelen gurbetçi Hasan Akman ise "Belgrad'a gelene kadar her şey çok iyiydi. Yollar çok bozuk bunun yanı sıra rüşvet olayları var. Bulgaristan'a ilk girişte pasaportları verdim. Görevli memur çorba parası diyerek 5 euro istedi. Pasaportları geri verdi içine koyun gizlice verin dedi. Pasaportu alıp içine 5 euvro verdim. Kontroldan sonra başka bir memur bagaj kontrolü yapmak istedi, ben zaten daha önce başıma geldiği için 5 euro hazırlamıştım parayı verdim geç komşu hayırlı yolculuklar dedi geçtik ve buraya kadar geldik" dedi.

Diğer gurbetçilerimiz ise Bulgaristan'da rüşvetsiz işlem yapılmadığını belirterek, "Daha ilk girişte 5 euro çorba parası istiyorlar. Vermezseniz pasaportları vermeyip bekletiyor. Bagajları indirtiyor, bir sürü zorluk çıkartıyor, bizde mecburen vermek zorunda kalıyor. Rüşvet kaçınılmaz, Türkiye'ye gelene kadar bazılarımız 30 euro rüşvet verdi. Yetkililerin artık buna bir çare bulması gerekiyor" şeklinde konuştular.
Avrupa'da okulların yeni kapandığı ve bu haftadan itibaren yoğun bir gurbetçi gelişi beklendiğini belirten yetkililer son 24 saat içerisinde bin 169 araç ile 7 bin 386 yolcunun Türkiye'ye giriş yaptığını ifade ettiler.
Bu arada, Kapıkule sınır kapısında domuz gribine karşı alınan önlemler devam ediyor. Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapan tüm yolcular termal kamera ile kontrol ediliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 18:11:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?