2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Cuma namazı Selimiye'de

Edirne'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Selimiye Camii'nde kıldı.

Kapıkule Sınır Kapısı Tesisleri ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın açılışını yapmak üzere helikopterle Edirne'ye gelen Başbakan Erdoğan, Cuma namazını Selimiye Camii'nde kıldı. Namazın ardından cami avlusunda Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın düzenlediği sünnet şölenine uğrayan Erdoğan'a, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Erdoğan bu sırada sünnet olan çocuklara oyuncak dağıttı. Çocuklar, Başbakan Erdoğan'ın dağıttığı oyuncaklardan alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı.
Başbakan Erdoğan daha sonra yürüyerek Edirne Valiliği'ne gitti. Vatandaşların yol boyunca yoğun ilgi gösterdiği Erdoğan, Edirne Valisi Mustafa Büyük'ü ziyaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkındaki iddialarla ilgili olarak, "Partimiz işin içine çekilerek yıpratılmaya çalışılıyor. Yargı sürecinin tamamlanması beklenmeli" dedi.
Edirne Valiliği önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Akman hakkındaki iddialarla ilgili olarak, "Bu polemiğin içine girmek gibi bir sıkıntım yok. Bunu kaç kez söyledim. Bu konuda da yine ciddi bir şey varsa yargıya giderler, bunun karşılığında hesabını da Sayın Akman kendisi verir. Bunu benim partimle ilintili hale getirmenin anlamı yok. İddia sahibi iddiasını ispatla mükelleftir. İçi boş dosyalarla meydana çıkıp şov yapmanın anlamı yok. Savcılığa gitsinler. Varsa bir durum Zahid
Akman hesabını bizzat versin. Partimizi yıpratma gayreti içine girmek boştur. Sayın Baykal önce Anayasa Mahkemesi'nin kendilerini mahkum ettikleri 1 trilyonun hesabını versin" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "İrtica eylem planı" konusunda da, "Türkiye bir hukuk devleti. Savcılar, üzerlerine düşen görevi, bu işi araştıracaktır. Biz de istihbaratımızla, emniyet güçlerimizle gereken katkıyı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası terörizmin, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, gümrük denetimlerinde hassasiyeti ve kaliteyi zorunlu hale getirdiğini belirterek, "Belirsizliğin ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir coğrafyanın yanı başında bulunan Türkiye, kaçakçılık konusunda dünyanın diğer ülkelerine göre daha dikkatli olmak zorundadır. Avrupa ülkelerini kendisine iyi bir pazar olarak gören zehir ticaretini biz burada durdurmak zorundayız" dedi. Sınırların artık sadece birer formalite haline geldiğine de dikkat çeken Erdoğan, "Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık schengene dahil olmuş olacağız" diye konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı Tesisleri ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Kapıkule Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin son 6.5 yılda kaydettiği hızla gelişme neticesinde tüm sınır kapılarının ihtiyacı karşılamak noktasında yetersiz hale geldiğini belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılında sadece 36 milyar dolar ihracat yapabilirken, 6 yılda bunu 4 kata yakın artırdıklarını ifade ederek, "En son 2008 yılında 132 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştık. Dış ticaret hacmimiz 6 yıl gibi kısa bir sürede 87.5 milyar dolardan 334 milyar dolara çıktı" dedi.

Söz konusu artışın turizmde de etkili olduğuna dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bununla birlikte sınır kapılarının öneminin de arttığını ifade etti. Erdoğan, "Komşumuz Bulgaristan ve Romanya ile birlikte Avrupa Birliği üye sayısı 27'ye ulaştı. Daha önce üye olmuş Yunanistan ile birlikte Türkiye'nin batısı artık tamamen Avrupa Birliği ile sınır haline geldi. Türkiye olarak 2005 yılında başladığımız katılım müzakerelerini büyük bir heyecan içerisinde, gayretle sürdürüyor ve AB'nin doğu sınırını daha geniş bir çerçeve içerisine almanın gayretini gösteriyoruz. Bugünün dünyasında sınırlar geçmişe nazaran çok daha farklı anlamlar içeriyor" diye konuştu.

Dünyanın küresel bir köye dönüştüğü, teknolojinin uzakları yakın ettiği, ekonomilerin büyüdüğü, ticaretin geliştiği ve böylece sınır kavramının tamamen kabuk değiştirdiği bir süreçten geçildiğini belirten Erdoğan, yüzyıllar boyunca birbirleriyle kıyasıya savaşan, sınır çizgileri sürekli değişen ülkelerin, bugün artık aralarındaki sınırları fiziken kaldırmış durumda olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, "Ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, insani ilişkiler sürekli olarak değişiyor, gelişiyor. Sınırlar artık sadece birer formalite haline geliyor. Türkiye olarak çevremizdeki ve bölgemizdeki tüm ülkelerle barışçı bir politika izliyor, ekonomik ilişkilerimizi hızla artırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine dair bir yasa çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, "İnşallah o sınırımızda güvene dönük yeni bir atım atıyoruz. Başta Bulgaristan olmak üzere batı komşularımızla da çok anlamlı işbirlikleri sağladık. Dostluğumuzu, kardeşliğimizi, karşılıklı güveni pekiştirdik. Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık schengene dahil olmuş olacağız. AB ülkeleri olarak serbestçe birbirimizi ziyaret edebileceğiz" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, Kapıkule Sınır Kapısı'nın bölge ekonomileri için de büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gümrük kapıları, havaalanları bir ülke hakkında hem ilk, hem son intibaları oluşturan ortamlardır. Biz artık kapıkule başta olmak üzere sınır kapılarımızda uzun araç konvoyları, uzun TIR konvoylarını görmek istemiyoruz. Sınır kapılarının birer çile kapısına dönüştüğüne şahit olmak istemiyoruz. Bugün, bu çilenin bittiği gündür. Küreselleşmenin neden olduğu bazı sıkıntılar noktasında da gümrük noktaları büyük önem arz ediyor. Birincisi yasal ticareti kolaylaştırmak, diğeri ise yasa dışı ve kaçakçılıkla etkin biçimde mücadele etmek. Uluslar arası terörizm, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gümrük denetimlerinde hassasiyeti ve kaliteyi zorunlu hale getirdi.

Belirsizliğin ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir coğrafyanın yanı başında bulunan Türkiye, kaçakçılık konusunda dünyanın diğer ülkelerine göre daha dikkatli olmak zorundadır. Avrupa ülkelerini kendisine iyi bir Pazar olarak gören zehir ticaretini biz burada durdurmak zorundayız. Çatışmaların, terörün kol gezdiği bölgelere silah akışını da bu kapılarımızda kesmek durumundayız. Gümrüklerde çalışan arkadaşlarımız yasa dışı geçişle mücadelede gerçekten etkin ve özverili çalışmalar yapmak durumundadır, zaten de yaptıklarına inanıyorum."
Konuşmasını tamamlayan Erdoğan, Kapıkule'nin ardından telekonferans bağlantısıyla Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın açılışını da gerçekleştirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 18:13:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?