4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Delice Rumeli'den göçleri anlattı

GAZETECİ-YAZAR DELİCE

Gazeteci-yazar Halil Delice, Hersekzade Ahmet Paşa Camisi'nin ibadete açılışının 500. yılı sebebiyle düzenlenen sempozyumda 'Dünden Bugüne Rumeli'den Göçleri' anlattı.

Delice, göçler sebebiyle Rumeli'den Türkiye 7 milyona yakın yetişmiş bir nüfusun geldiğini ve göçlerin milli devletinin doğuşunda büyük etkisinin olduğunu ifade etti. Keşan'da Hersekzade Ahmet Paşa Camisi'nin ibadete açılışının 500. yılı sebebiyle düzenlenen sempozyumda "1877-78 Osmanı-Rus Harbi'nden Günümüze Rumeli'den Göçler" konulu bir sunum yapan gazeteci-yazar Halil Delice, göçler sebebiyle Rumeli'den Türkiye 7 milyona yakın yetişmiş bir nüfusun geldiğini, bin bir acıyla dolu bu göçlerin Türk milli devletinin doğuşunda büyük etkisini olduğunu söyledi. "Türkoğlu'nun kaderi göç ile yoğrulmuş. 3 bin yıllık bilinen tarihimizde bir okyanustan (Büyük Okyanus) başlayan göçümüz diğer bir okyanusa (Atlas Okyanus) devam etmiş. Bu iki Okyanus arasındaki üç kıta (Asya-Afrika-Avrupa) üzerinde nice devletler kurmuş, yorulmadan göçmüşüz" diyen Delice, "Rumeli diye tabir ettiğimiz Avrupa topraklarına göç edişimiz M.S. 400'lü yıllarda Atilla ile başlamış. Bu göçleri, 1300'lü yıllara kadar, Uz, Peçenek, Avar, Kuman ve Bulgar Türklerinin göçleri takip etmiştir. Bu Türk boyları buralara göç ettiklerinde Müslüman olmadıkları için Ortodoks Slavların ve Katoliklerin arasında millikimliklerini kaybetmişlerdir. Rumeli'ye Anadolu'dan kalıcı göç, Osmanlı'nın bu toprakları fethetmeğe başlaması, Orhan Gazi'nin oğlu şehzade Süleyman Rumeli'ye geçişi (1354) ile başlamış 1700'li yıllara kadar konar göçer Yörüklerin iskanıyla devam etmiştir" diye konuştu.

Delice, Rumeli'ye Türklerin iskanının, tamamen yerleşme niyetiyle olduğunu, bugünkü Trakya topraklarımızla başlayan iskan hareketinin Yunanistan ve Bulgaristan topraklarında bütün şiddetiyle devam ettiğini iki yüz yıl içinde buralardaki Müslüman Türk nüfus yoğunluğu Hıristiyanları geçtiğini söyledi.

 

7 MİLYON GÖÇ, 5 MİLYON ÖLÜ

 

Rumeli'den göçleri konu alan "Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi", "Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı", "Görmedin mi Alişim Tuna Boyunda" romanlarıyla tanınan Delice, Fransız ihtilali sonrası uyanan milliyetçilik hareketleriyle Yunanistan, Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan'da başlayan Müslümanların yönelik korkunç katliamların altında hep aynı gerçeğin, Müslüman nüfusu dehşete düşürerek göçürmek ve azınlık durumuna düşürme hedefinin yattığını, Rumeli'den Anadolu ve Trakya'ya tersine göçlerin 1600'lü yılların sonunda başladığını, aradan geçen 300 seneye rağmen hala devam ettiğini belirtti. Delice, şunları söyledi:

"Rumeli'den Trakya ve Anadolu'ya Müslüman-Türk göçleri 1600'lü yılların sonunda başlamış ve günümüzde hala sürmektedir. Bu zaman sürecinde Rumeli topraklarından Türkiye'ye 7 milyon kişinin göç ettiği, 5 milyon kişinin de, vatan bildiği topraklarda katledildiği, göç yollarında ve savaşlarda öldüğü tahmin edilmektedir. Rumeli'den dört büyük göç dalgası olmuştur bunlar: 1877-88 Osmanlı-Rus Harbi ve sonrası yaşanan göçler, 1912-13 Balkan Savaşları ve sonrası yaşanan göçler, 30 Ocak 1923 Mübadele Anlaşması sonrası yaşanan göçler ve Bulgaristan'dan 1989'da meydana gelen göçtür.

 

GÖÇMENLER TÜRK KİMLİĞİNİ KABUL ETMİŞ

Yaklaşık 200 yıldır Trakya ve Anadolu'ya devam eden göçlerin Türkiye'ye etkisi ne olmuştur? Göç edenler, Osmanlı Devleti'nin kurucu unsuru olan Müslüman Türkler ve Osmanlı sayesinde İslamiyet'le tanışan çeşitli etnik kimlikten Müslümanlardır. Farklı etnik kimlikteki olup da Avrupa'dan göç edenlere misal olarak Boşnakları, Arnavutları ve Ulahları sayabiliriz. Yine Avrupa topraklarında yaşayıp da Müslüman olan Rum, Sırp ve Bulgarlar da vardır, ama bunların sayısı çok azdır.

Avrupa topraklarında yaşayıp da kitle halinde Müslüman olan bir kavim vardır ki bunlar Pomaklardır. Tarihçiler, Pomakların Kuman ve Peçenek Türklerinden olduğunu söylemektedirler. Kafkaslar üzerinden de farklı etnik kimlikte olan Müslümanlardan kitlesel olarak Anadolu ve Trakya'ya göç edenler olmuştur. Bunlar, Çerkez ve Abazalardır. Göçlerin Türkiye'ye faydası ne olmuştur sualinin cevabına gelince* Göçlerle, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 99'a yakını Müslüman üst kimliği ve Osmanlı geçmişi olan fertlerden meydana gelir olmuştur. En önemlisi de göçlerle gelenlerin tamamına yakınının Türk üst kimliğini severek kabul etmesidir. Göç edenlerin çok büyük kısmı, eğitimli, hayat seviyesi yüksek, meslek sahibi kişilerdi. Bütün bunları değerlendirdiğimizde göçlerin, milli bir Türk devletinin meydana gelmesinde büyük rolü olduğunu söyleyebiliriz."

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2011 Çarşamba 16:09:00
Güncelleme :21 Nisan 2011 Perşembe 00:25:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?