3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Deniz Baykal Edirne'de

29 Martta yapılacak yerel seçimler öncesi mitingler için Trakya turuna çıkan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Edirne'ye geldi. Selimiye Meydanı'nda halka seslenen Baykal, iktidarın valiler kanalıyla devlet memurlarını AK Parti mitinglerine yazılı emirle çağırdığını iddia etti.

Çifçinin ezildiğini ifade eden Baykal, "Eskiden 1 kilo buğdaydan 1.5 kilo gübre alırdınız. Bu sene ne oluyor, 3 kilo buğdayla 1 kilo gübre alıyorsunuz. Gübre 300-400 kat arttı. 15 bin liralık gübre 75 bine çıktı. Ucuz mazot gelecekti, gelmedi mi? İlaç ucuzladı mı? Buğdayınızı şöyle göğsünüzü gere gere götürüp satabiliyor musunuz? Yoksa TMO buğday almaktan vaz mı geçti. Hani TMO çiftçinin kara gün dostuydu. Hani nerede dost. Gün kara gün. Birileri tüccara izin verdi dedi ki, Sen boş ver Edirne'deki
üreticinin buğdayını almayı. Git Rusya'daki çifçinin, Ukrayna'daki, Bulgaristan, Kazakistan'daki çiftçinin buğdayını al getir. Türkiye'de sat dedi. Oradaki çiftçi kazandı, bizimkinin boynu büküldü. Bu politika Türkiye'yi kalkındırır mı? Çiftçi güçlenir mi? Yanlış asansöre binmişler, yem fiyatları yukarı çıkan asansöre binmişler, süt fiyatları aşağı inen asansöre binmişler. Sonuç ne Edirne'de mandıracılık bitiyor, besicilik bitiyor. Bu politikayla ülke kalkınır mı? Başka ülkeler kalkındı, böyle politikayla mı kalkındı. Çiftçiyi desteklemeden kalkınma olur mu? Kalkınmaya temel lazım" dedi.

Deniz Baykal, Türkiye'nin daha da boçlandığınını belirterek, "Türkiye'de gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin kullanmış olduğu tüm borçlardan daha fazla borcu bu hükümet almıştır. Bu hükümet 7 yılda daha fazla borçlanmıştır. 2002'de giden iktidar bu hükümete iktidarı teslim ederken, 220 milyar dolar Türkiye'nin bilançosunda borç yazıyordu. Bu borcun büyük kısmı milli mücadele sonrası toplu iğnesi olmayan Türkiye'de kullanıldı. Onlar 7 yılda ne kullandı 280 milyar dolar. 80 yıldan daha fazla borç kullandı. 80 yılda kurulan tesisleri bunlar kurdular mı? Kuramadılar, nereye gitti bu para. Üstelik geçmiş dönemde hükümetin yaptığı eserleri bunlar yıktılar. O sattıkları parayı aldılar ne yaptılar, hiçbir şey" şeklinde konuştu.

İşsizlik sayısının 2008 Kasım itibarıyla 1 milyon arttığını belirten Baykal, bu sayının son dönemde  5 milyona yükseldiğini savundu.
İktidarın valiler kanalıyla devlet memurlarını AK Parti mitinglerine yazılı emirle çağırdığını Baykal, şöyle konuştu:
"Bunları ben anlatıyorum, Başbakan kızıyor. Başbakan bağırıp, çağırarak içindeki ateşi söndüremiyor. Başbakan akşam Deniz Baykal ile yatıyor, sabah onunla kalkıyor. Eğer bunlardan rahatsızsan, gel televizyonda yayına çıkalım. Hangi televizyona istiyorsan, istersen oğlunun başında bulunduğu şirketin televizyonuna. Var mısın? Sen benim hakkımda ne söylüyorsan ben senin gözünün içine bakarak cevaplarım". Baykal mitingin sonunda partisinin Edirne adaylarını tanıttı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 18:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?