4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Devecihan'da Mimar Sinan semineri

EDİRNE'DE MİMAR SİNAN SEMİNERİ

Mimar Sinan Haftası etkinlikleri kapsamında, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Mimarlar Odası Edirne Şubesi işbirliği ile düzenlenen "Yabancı Gözüyle Balkanlardaki Osmanlı Mimari Mirası" adlı seminer Devecihan Kültür Merkezinde düzenlendi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, medeni toplumların yaşadıkları, bölgelerde kültürlerinin gereği silinmez izler bıraktığını söyledi. Bazı eserlerin, toplumların yanlış yaklaşımları sonucu tahrip edildiğini belirten Sözer, "Fakat hatırası ve kalan izler silinmez. Biz Balkanlar'a geçeli, bu coğrafyada izler bırakalı, kültürümüzün ve tarihimizin izlerini bir mühür olarak Balkanlar'a vuralı 660 yıl geçti. Başta mimar Hayrettin Paşa'nın olmak üzere Balkanlar'da kalıcı mimari eserlerimiz var. Fakat Balkanlar'ın mimarisi de Mimar Sinan'ın büyüklüğü ve büyük mimarlığı karşısında gölgede kalmış, sönük kalmıştır. Güneşin en parlak olduğu zamanda, aydınlatma kabiliyeti ne kadar yüksek bir aydınlatma lambası koyarsanız koyun bunun etkisini pek göremezsiniz. İşte Mimar Sinan da bu kadar büyüktür. Bir ömre sığmayacak kadar güzel eserler yapmıştır ve yapılmasını sağlamıştır" dedi.

Edirne Belediye Başkan Yardımcı Nihan Akdere ise Balkan kelimesinin Türkçe bir kelime olduğunu ifade ederek, "Balkan kelimesi sarp, geçit vermez dağlık arazi anlamına gelir, Adı ister Rumeli olsun ister Balkanlar olsun bizim için o toprakların adı "Adalet" ve "Hoşgörüdür" Adalet ve hoşgörü: adil olarak iyi niyetle hareket edenlerin kısa adından başka bir şey değildir. İşte bizim bu Balkanlardaki taşınır taşınmaz, yazılı sözlü mimari ve mimari olamayan her türlü eserimizin temelinde var olan esas hususiyet, ana mesele bu hoşgörü ve adalet gerçeğidir" diye konuştu.

Mimarlar Odası Başkanı Attila Ergin de, "Bu coğrafyanın sınırlarının bölünmediği dönemlerde ortak kültürlere sahip atalarımızın, yöre insanlarına hizmet verecek yapılar yapmışlardır. Söz konusu yapılar, aynı tarihlerde yapıldığı halde, bulunduğu yerin özgün kültürüne, coğrafi özelliklerine uygun yöresel malzemeyle bütünleşerek, bulunduğu yerin mimari özelliliklerini sergilemektedir" açıklamasında bulundu.

EDİRNE'DE MİMAR SİNAN SEMİNERİ
EDİRNE'DE MİMAR SİNAN SEMİNERİ
EDİRNE'DE MİMAR SİNAN SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2011 Cumartesi 14:42:04
Güncelleme :11 Nisan 2011 Pazartesi 00:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?