4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Duble yolda çeltik kurutuyorlar

DUBLE YOLDA ÇELTİK KURUTMA

Edirne-Havsa arasında yapımı devam eden duble yollar, çeltik üreticisine yaradı. Alınan izinle tonlarca çeltik, kuruması için henüz trafiğe açılmayan yollara serildi.

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 47'sini karşılayan Edirne'de çeltik hasadı başladı. Çiftçiler tarlalardan biçtikleri çeltiği kurutmak için duble yollara akın etti. Çeltiği fabrika ve tüccarlarda bulunan makinelerde kurutma ücreti ton başına 60 ile 100 lira arasında değişince üreticiler, çeltiklerini kurutmak için devlet desteği aldı. Edirne-Havsa arasına yapılan 25 kilometrelik duble yol, tamamlanmadığı için ulaşıma açılmadı. Kısm n asfaltlanan yolun 15 kilometrelik bölümü, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün izni ile çeltik üreticisine açıldı.

Hasadını yapan üreticiler, çeltiğini traktörün römorkuna yükledikten sonra trafiğe kapalı olan duble yolun Edirne'ye geliş istikametine serdi. Hemen kenarındaki şeritten ise trafik akmayı sürdürdü. 15 kilometrelik asfaltlanan güzergahın büyük bölümünde çok sayıda üretici, tonlarca çeltiği kuruması için yola serdi. Yaklaşık 1 gün yolda serili kalan ve kuruyan çeltikler, daha sonra tekrar traktöre yüklenerek fabrikalara satılıyor.

Çeltiği bu şekilde kurutmanın kendilerine destek sağladığını belirten Kuzucu köyü çiftçilerinden 69 yaşındaki İlhami Kılıçaslan, "Çeltiği toprağa sermiş olsak, yağan yağmurda çamura karışarak ziyan olabilir. Çeltik kurutma makineleri var, ama yetersiz. Bu makinelerde kurutmak ise oldukça pahalı. Bunun için kazancın büyük bölümünü kurutmaya ayırmak gerekiyor. Yetkililer yol kullanılmadığı için bize müsaade etti ve biz de böyle bir fırsatı değerlendirdik. Keşke her yıl devlet bize bu imkanı sağlayabilse.

Geçen sene fiyatlar daha uygundu. Geçen yıl kilosunu 1 lira 20 kuruşa sattığımız çeltiği, bu yıl 95 kuruş ile 1 lira arasında satabiliyoruz. Fiyatların artacağını umut ediyoruz" dedi.

DUBLE YOLDA ÇELTİK KURUTMA
DUBLE YOLDA ÇELTİK KURUTMA
DUBLE YOLDA ÇELTİK KURUTMA
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 11:29:00
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 14:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?