7
Mayıs
2024
Salı
EDİRNE

Dünya tanıyacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ''en iyi sürü bekçi köpeği'' ödülü alan, Türkiye'nin yerli ırkı Akbaş çoban köpekleri, dünya lansmanına hazırlanıyor. 

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal, AA muhabirine Akbaş çoban köpeklerinin standart belirleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından köpeklerin dünyaya tanıtılacağını söyledi.

Çoban köpeklerinin ırk standardını belirlemek için ölçüm yaptıklarını ifade eden Özkanal, ''Köpekleri 28 farklı noktadan ölçüyoruz. Her köpek için şecere belgesi çıkarıyoruz, yavruların da şecereli olmasını sağlıyoruz. Safkan köpek üretmeleri için köylüleri teşvik etmeye çalışıyoruz. Sürülerdeki köpeklerin rengi koyunların rengiyle bağlantılı. Köpeğin rengi koyunun rengine uyumlu olmalı ki hem yırtıcılar koyunla köpeği karıştırsın hem de koyunlar farklı bir renkten dolayı ürkmesinler. Çok aktif, sıcağa ve soğuğa dayanıklı bir çoban köpeği'' diye konuştu.

Özkanal, mayıs ayında Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenecek köpek şampiyonasında Akbaş çoban köpeklerinin ilk defa dünyaya tanıtılacağına dikkati çekerek, şampiyonaya yaklaşık 20 bin köpeğin katılacağını vurguladı.

AA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2012 Salı 09:38:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?