6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Edirne: Civcivler halterciye emanet

Edirne Tarım Açık Cezaevi’ndeki hükümlü başpehlivan Sezgin Yüksel, cezaevinin Civcivhanesin’de 2 yıldır etlik piliç yetiştiriciliği yapıyor. Hükümlülerin tahliye sonrası bir meslek sahibi ve üretken bir birey olarak topluma kazandırılmalarını amaçlayan, cezaevinde antrenmanlarını da aksatmayan baş pehlivan Yüksel, 5 yıl sonra yağlı güreşe veda edeceğini açıkladı. Yüksel, Bakanlıktan aldığı izinle Lalapaşa Yağlı Güreşleri ile Keşan Kel Aliço Güreşleri’ne hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl 644.’sü yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden bir ay sonra tahliye olacak olan Yüksel, "Allah’ın izniyle kemeri alıp Kırkpınar’dan bir ay sonra da memleketime döneceğim" dedi.


2 yıldan bu yana 236 hükümlüyle birlikte Edirne Tarım Açık Cezaevi’nde kalan Kırkpınar’ın ünlü isimlerinden başpehlivan Sezgin Yüksel, cezaevinde uygulanan çalışma gereği, başarılı bir etlik piliç yetiştiricisi oldu. Cezaevinde her güne koşuyla başlayan Yüksel, etlik piliçlere, 2 hükümlü arkadaşıyla birlikte bakıp, civcivhane önündeki alanda da ağırlık çalışmalarını sürdürüyor. Her gün civcivhanede piliçleriyle ilgilenen Yüksel, onları yemliyor, sularını veriyor. Cezaevinde öğrendiği etlik piliç yetiştirmenin çok zevkli, hayvanlarla ilgilenmenin çok güzel olduğunu kaydeden Yüksel, tahliyesinin ardından da bu işi sürdürebileceğini vurguladı.
Edirne Tarım Açık Cezaevi Müdürü Necmi Acun da Sezgin Yüksel’in çok iyi bir yetiştirici olduğunu ve Kırkpınar’ın hemen sonrasında diğer yağlı güreşlere ve bir sonraki Kırkpınar’a hazırlanmaya başladığını belirtti. Cezaevi’nde üretilen mamullerden baş pehlivanın faydalanmasını sağladıklarını kaydeden Necmi Acun, "Et, süt, yumurta gibi temel gıda maddelerinden bir güreşçinin ne kadar yemesi gerekiyorsa kendisine bu imkan sağlanıyor. Güreşçilerin beslenmesinin önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah Sezgin Yüksel önümüzdeki yıl kemeri alacak. Haftanın üç günü özel izinle memur nezaretinde Mimar Sinan Spor Salonu’nda antrenmanlarını sürdürüyor. Kırkpınar yaklaştığında da haftada 5 gün salona gidiyor. Ayrıca Sarayiçi’nde de yağlı antrenman yapıyor" dedi.


Acun ayrıca, Sezgin’in etlik piliç yetiştiriciliğini çok iyi öğrendiğini, tahliye olduktan sonra da devam ettirebileceği bir mesleği olduğunu belirterek, "Tarım Açık Cezaevi’nde hayvancılık iş kolunda kümes hayvancılığı yapılıyor. Kümes hayvancılığında yumurta tavuğu üretimi yanı sıra etlik piliç üretimi de gerçekleştiriliyor. 4 ünitemiz var. 35 - 40 gün bakılan piliçler kesime götürülüyor ve kesintisiz üretim yapılıyor. Elde edilen ürünler resmi kurum ve kuruluşların iaşelerine ve kent merkezinde Bedesten Çarşısı dış dükkanlarındaki satış kantinimizde halka satılıyor. Ağustos 2004 itibarı ile etlik piliç sayımız 4 bin 250 adettir. Bir veteriner hekim gözetiminde baş pehlivanımız Sezgin Yüksel ile iki hükümlü arkadaşımız, bilinçli ve usulüne uygun olarak piliçleri yetiştiriyorlar" şeklinde konuştu.

5 yıl sonra kispeti çıkarıp yağlı güreşi bırakacağını açıklayan Yüksel, "Yağlı güreşte önemli olan kispet seni bırakmadan senin kispeti bırakmandır" diyerek hakemlik yapacağını ve öğrenci yetiştireceğini kaydetti. Güreş kalitesinin yükseldiğini, Kırkpınar’a yeni kan geldiğini ifade eden Yüksel, "Çok başarılı güreşçiler var, kuvvetli ve başarılı arkadaşlar güreşe çok iyi hazırlanıyor. Piyasa güreşleri de çok zevkli oluyor" dedi. "Arkadaşlar bilimsel, biz doğal ortamda çalışıyoruz" diyerek, çalışma ortamından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Yüksel, doğayla iç içe bir ortamda koşusunu yapıp civcivhane önünde hazırladığı doğal ağırlık ortamında antrenmanlarını sürdürüyor. Kırkpınar’ın hemen ertesinde çalışmalara start vererek 1 yıl sonraki Kırkpınar için çalışmalarına başlayan Sezgin Yüksel, şöyle konuştu:
"Yağlı güreş için hazırlıkları bir gün bile aksatmayacaksın. Çalışmaları düzenli yapmazsan, aksattığın an, o sezon güreş seni bırakır."

iha-edirne
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 12:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?