3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Edirne marka kent olacak

Edirne'yi marka kent yapma çalışmaları hızla sürüyor. Edirne Valisi Mustafa Büyük, nereye baksan Edirne'de bir tarihi eserin göze çarptığını, bu eserlerin restorasyonunu yaparak, turizmin hizmetine sunmak gerektiğini söyledi.

Eserleri restore etmekle işin bitmediğini, asıl önemli olanın bu eserleri toplumun bir parçası haline getirmek olduğunu ifade eden Büyük, şunları kaydetti. "Edirne'yi marka kent yapma gayreti içerisindeyiz. Edirne'nin birçok simge eserleri var. Selimiye Camii'nin korunmasıyla, tanıtımıyla, orada verilen hizmetleri farklı hale getirmeliyiz. Selimiye Camii'nde din hizmetlerinin yanında, Selimiye'nin sanatını, tarihini anlatan başka hizmetler de verilmeli. Selimiye Camii'nin yanında müzelerimiz var. Buralarda 10'dan fazla hizmet edenkişi varken, Selimiye Camii gibi şaheserde 3 müezzin ve 1 imamla bu hizmet veriliyor. Bunlar da din hizmeti yürütüyor. Oranın başına bir profesör koyalım isteriz, daha iyi tanıtılması için.

"Geçmişle kıyaslandığında bu tür eserlerin vakıfları, akarları,çarşılarında yüzlerce kişinin çalıştırıldığını anlatan Büyük, "Şimdi öyle bireseri Vakıflar, (Diyanete teslim ettim) diyor, Diyanet de (Ben teslim aldım imamatadım) diyor. Bu böyle olmaz. Böyle bir eserin ihtiyaçlarını kim karşılayacak peki? Artık bütün bunlarla ilgili değişim gerekiyor. Şu anda alan yönetimplanlamasını çıkarıyoruz. Sorumlu kurum ve ciddi bir kaynakla Selimiye Camii'ninhak ettiği ölçüde tanıtılmasını istiyoruz" dedi. Vali Mustafa Büyük, ayrıca Edirne'de simge olan çarpıcı şeyler bulunduğunu belirterek, "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini kullanmak zorundayız. Bunu tanıtımda kullanacağız. Eser bazında da çok eserimiz var" diye konuştu. Büyük, Selimiye Camii'nin çevresinde de bir düzenleme yapılacağını kaydetti.

EDİRNE'DE REHBER SIKINTISI

Edirne'ye gelen yabancı turiste kenti anlatacak kimsenin olmadığını ifade eden Vali Büyük, "Rehberlik konusunun düzenlemesine ihtiyaç var. (Alan kılavuzu) diyoruz. Profesyonel turist rehberleri dışında yalnızca bir alana hakim olan, tanıtan kişiler. Profesyonel anlamda Türkiye'de 10 bin turist rehberi var. Seyahat acentesiyle çalışması zorunlu olan, onlar da büyük şehirlerde görevlerini yapıyorlar. Buradakiler biraz farklı bu eksikliği biliyoruz. Alan yönetimi planlarımızda bu soruna da çözüm bulacağız. Selimiye Camii'nin anlatılacak bir saatlik hikayesi var. Bir noktada ibadethane olması nedeniyle sıkıntılar oluyor, gezmek için girenler, içerde ibadet yapanlar oluyor. Bunların hepsini çözeceğiz"diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:53:44
Güncelleme :6 Ekim 2008 Pazartesi 18:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?