3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Edirne Sarayı'nda restorasyon

Edirne Sarayı'nın restorasyon çalışmalarına başlandı. Yapıların toprak üstünde kalan kısımlarına öncelik veren kazı ekibi çalışmalarına hız verdi.

"Edirne Sarayı Türk kültürünün Efesidir" diyen Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer'in başkanlığını yürüttüğü kazı ekibindeki uzman tarihçiler de, Osmanlı arşivinde çalışmalarına start verdi. Farklı alanlardaki uzmanlardan oluşan 30 kişilik bilimsel ekibin yanı sıra, Trakya ve 18 Mart Üniversiteleri'nden gelen 16 öğrenci ve 11 işçiyle başlayan bu yıl ki kazı çalışmalarının, Eylül ayının son haftasına kadar sürdürülmesi planlanıyor.

Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, geçtiğimiz ay mutfaklar bölümünden başlayan kazı alanında program dahilinde sürdürülen çalışmaları kamuoyuna açıkladı. Farklı alanlardaki uzmanlardan oluşan geniş katılımlı bir ekiple başlatılan çalışmaların Eylül ayı sonuna kadar sürmesinin planlandığını kaydeden Özer, gerek Edirne ve gerekse ülkemizin diğer kentlerindeki kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü, sanayici ve kişilerin, başlatılan Edirne Yeni Sarayı'nı ortaya çıkarma, koruma ve yaşatma çalışmalarına destek olmalarını umut ettiklerini söyledi. Özer, ülkemiz için olduğu kadar dünya için de önemli bir kültürel miras olan Edirne Yeni Sarayı'nın kurtarılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Özer, Bakanlar Kurulu'nun 11 Mayıs 2009 tarih ve 2009/14995 sayılı kararıyla, Yeni Saray alanında, başkanlığındaki bir ekip tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi Rektörlüğü adına, arkeolojik kazı yapılmasının uygun görüldüğünü hatırlattı.

2008 yılı Aralık ayında, Sarayiçi mevkii, Yeni Saray alanında arkeolojik kazı yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan başvuruda; söz konusu saray alanındaki sorunlar, yapılması gerekenler ve hedeflerin ayrıntılı şekilde belirtilerek, kısa, orta ve uzun vadeli bir çalışma takvimi belirlendiğini belirten Özer, önerilen program ve hedefler doğrultusunda, bu yıl Edirne Yeni Sarayı ile ilgili gerçekleştirmeyi düşündükleri çalışmalara başladıklarını kaydetti. Bu bağlamda, Edirne Yeni Saray alanında öncelikli olarak yapılması gereken çalışmalara başlanmış ve program dahilinde sürdürülen çalışmaları da Özer şöyle açıkladı:

Henüz tam olarak sınırlarını bilemediğimiz Edirne Yeni Sarayı'nın; yayılma alanını, sınırlarını ve burada bulunan kalıntıların konumunu belirlemeye yönelik olarak bölgede, harita mühendislerinden oluşan bir ekip marifetiyle ülke koordinatları esas alınarak bir halihazır ve topoğrafik harita çıkarma çalışması başlatıldı. Bu çalışmalar kademeli şekilde sürdürülmekte.
Sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık, tarih, restorasyon, jeoloji ve harita mühendisleri gibi farklı alanlardaki uzmanlardan oluşan 30 kişilik bir bilimsel ekip yanı sıra, Trakya ve 18 Mart Üniversitelerinden gelen 16 öğrenci ve 11 işçiyle başlayan bu yıl ki kazı çalışmaları, Eylül ayının son haftasına kadar sürecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 18:15:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?