4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Edirne tava ciğeri tescillendi

EDİRNE'NİN CİĞERİ TESCİLLENDİ

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (EDESOB), yaklaşık 6 ay önce Edirne tava ciğerinin tescillenmesi için başvurduğu TSE'den olumlu yanıt aldı. Artık herkes ciğerci olamayacak.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, müjdeli haberi verdi. İnağ, EDESOB'ta düzenlediği basın toplantısında Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) yaptıkları "Edirne Tava Ciğeri İşareti" başvurusunun, incelendiğini ve EDESOB adına tescil edildiğini söyledi. İnağ, " Edirne yöremize has olan Edirne Tava Ciğerinin tanıtımı için ilk olarak Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası olarak tava ciğer yapan arkadaşlarımız ile birlikte EMİTT 2005 fuarında çalışmalara başladık. Edirne'mizin tanıtımı için önemli bir araç olarak gördüğümüz Edirne Tava Ciğeri önemli bir noktaya ulaştığında karşımıza başka bir tehlike çıktı. Özellikle diğer şehirlerde işin ehli olmayan ve Edirne tava ciğer adı altında Arnavut ciğeri satan esnaflar hakkında şikayetler gelmeye başladı. Bu durum üzerine Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak Edirne Tava Ciğer'in standartlarını belirleme ve Edirne'mize has bir ürün olduğunu tescillemek için Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurduk. Yaptığımız başvuru sonucu, 25/07/2009 tarih ve 27299 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak tarafımıza son 6 aylık bekleme süresi bildirildi. Sonuç olarak Edirne Yöremize ait Edirne Tava Ciğerin Coğrafi İşareti Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği adına 25/07/2009 yayın tarihi itibarı ile tescillenmiş oldu" dedi.

Coğrafi işaret tescili ardından 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname uyarınca gerekli çalışmaları yapacaklarını belirten İnağ "Daha coğrafi işaret tescil edilmeden Edirne Tava Ciğer ile ilgili TSE'ye yapılan patent başvurularını durdurduk. İlgili mevzuat uyarınca 3 kişilik bir komisyon oluşturacağız. Bu komisyon Edirne Tava Ciğer üreten esnaflarımızı uygun üretim, hijyen şartlarına uygunluk gibi konularda denetleyecek. Öncelikle tava ciğeri bir standarda oturtup

esnaflarımızın konu ile ilgili bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz" deyi konuştu. İnağ, Edirne yöresine has ürünlerin tecillerinin çok önemli olduğunu, tescili yapılmayan diğer yerel ürünlerimiz ile ilgili çalışmalar da yapacaklarını belirtti.

EDİRNE'NİN CİĞERİ TESCİLLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 16:09:04
Güncelleme :14 Nisan 2010 Çarşamba 17:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?