6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Edirne'de Balkan Şehitleri anıldı

Balkan Savaşı Şehitleri Sarayiçi Balkan Şehitliği'nde düzenlenen bir törenle anıldı.
Düzenlenen törene Edirne Valisi Fahri Yücel, Tümen Komutan Vekili Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ramazan Konuk, Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, Cumhuriyet Başsavcısı Şenol Yılmaz, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Gökalp Yanardağoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Avni Yıldız, Emniyet Müdürü Uğur Gür, şehit aileleri ve yakınları katıldı.
Tören Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği'nin çelenkleri anıta sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından saygı marşı eşliğinde saygı atışı yapıldı. Tümen Komutanlığı adına Piyade Binbaşı Aziz Yüce, yaptığı konuşmada, yüzyıllar boyunca bir arada yaşayan Balkan halklarının dünyanın ender tarihi ve doğal güzelliklerine sahip, stratejik önemi yüksek olan bu bölgede yaşanan insanlık dramını aktardı.
Binbaşı Aziz Yüce, "8 Ekim 1912'de Karadağ'ın Osmanlı İmparatorluğu'na harp ilan etmesiyle başlayan Balkan Savaşı, Balkan Birliği'ni oluşturan diğer ülkelerin iştiraki ile büyümüş ve muhtelif fasılalarla 10 Ağustos 1913 tarihine kadar 11 ay devam etmiştir. Balkan Savaşı'nda Yanya, Edirne ve İşkodra kaleleri büyük fedakarlıklarla savunmalarına devam etmişler, tüm güçlerini kullanarak sonuna kadar direnmişler, önce Yanya, bilahere Edirne, son olarak da İşkodra Kalesi düşmüştür. Bu kalelerin savaşta gösterdiği üstün savunma örnekleri dünya harp tarihinde seçkin yerini almış, savunucuları insanüstü çaba harcayarak aynı zamanda açlık, yoksulluk ve hastalıklarla da savaşmak zorunda kalmışlar ve üstün vatan sevgisi, kahramanlık ve fedakarlık göstermişlerdir. Hayatlarını feda eden aziz şehitlerimiz, yapmış olduğunuz mücadele, gösterdiğiniz fedakarlıklar ve isimleriniz hiçbir zaman unutulmayacaktır" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra İl Müftüsü İsa Saim tarafından dua okunmasıyla devam eden tören, şehitliğin gezilmesiyle sona erdi.
EDİRNE - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 20:24:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?