3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Edirne'de kilise açılışı

Edirne’de bulunan Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi, Başbakan Sergey Stanisev ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ile hizmete açıldı.

Edirne’de bulunan Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi hizmete açıldı. Merkez Kirişhane Mahallesi’nde onarımı tamamlanan kilisenin açılışı için Başbakan Sergey Stanişev ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Edirne’ye gitti. Başbakan Stanişev, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından kilisenin kapısı önünde karşılandı. Başbakan, Bakan Günay ve diğer yetkililer beraber kiliseye geçti. Stanisev ve Günay burada yapılan ayini izleyerek kilise bahçesindeki törene katıldı.

Selimiye camii ziyaret edildi 

Başbakan Stanişev, daha sonra Mimar Sinan tarafından yapılan ve “Ustalık Eserim’’ dediği Selimiye Camii’ni ziyaret etti. Caminin girişindeki açılan “Vakıf Medeniyetleri 2008 Su Yılı’’ fotoğraf sergisini gezen Stanişev, daha sonra Selimiye Camii’ni inceledi. Cami imamı Süleyman Demiray, Başbakan Stanişev ile Bakan Günay’a cami ve Mimar Sinan hakkında bilgi verdi, caminin akustiğini göstermek için de ezandan bir bölüm okudu. Selimiye Camii’ne halı hediye eden Başbakan Stanişev’e Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu da Kuran–ı Kerim verdi. Başbakan, camiden çıkmadan önce anı defterini imzaladı. Cihan


Törende konuşan Başbakan Sergey Stanişev, Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi’nin açılışını iki ülkenin iyi komşuluk ilişkilerinin bir simgesi olduğunu belirtti. Zengin tarihi olan bir bölgenin tanıkları olduklarını dile getiren Başbakan, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki barış ve iyi komşuluk ilişkilerinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Hükümetinin kiliseleri restorasyon etmeye devam edeceğini ifade eden Stanişev, “Çünkü biz tarihimizi hatırlıyoruz ve geleceğimize inanıyoruz. El emeği geçen inşaatçılara, ressamlara, teşekkür ediyorum. Kilisenin kapıları her zaman geniş ve açık olsun. Hepinize sığınak olsun.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, İslam dini için kutsal sayılan aylarından birisi olan Ramazan ayı içerisinde bulunduklarını belirterek, bu ay içerisinde aynı tanrıya inancın güzel bir mabedini hizmete açtıklarını söyledi. 140 yıllık geçmişi olan Aziz Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi’nin onarılarak hizmete açıldığını belirten Günay, kilisenin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Günay, yaşadıklarını çağın herkesin dini inançlarını özgürce yaşamasını gerektiğini dile getirerek, gelecek dönemde bu dinlere ait mabetlerin ayağa kalkması içir herkesin çaba göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

zaman
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 15:44:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?