8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Edirne'de nehir yatakları kurudu

Etkisini her geçen gün artıran küresel ısınma, Edirne'de de kendisini gösterdi. Hava sıcaklığının 43 derece olarak ölçüldüğü Edirne'de taşkınlara neden Tunca Nehri tamamen kuruma noktasına gelirken, Meriç Nehri'nin debisi düştü. Nehirlerin kuruyan yatakları, vatandaşların hayvanlarını otlattığı, çocukların da oyun oynadığı alanlar haline geldi.

Tunca Nehri'nin kuruyan yatağında hayvanlarını otlatan Naci Seleci isimli vatandaş, "Ben 67 yaşındayım, böyle kuraklık görmedim. Burası normalde nehir yatağı, meralarda ot kalmadığı için hayvanlarımızı nehir yataklarında otlatıyoruz. Şu an bulunduğumuz nehir yatağından zaman zaman taşıyordu. Biz çocukken nehir yatağına basamaklarla inip su alıyorduk ama şu anda nehir tamamen kurudu. Tunca Nehri'nde biraz su var ama o da şehrin röğarlarından gelen su. Allah sonumuzu hayır etsin, gelecek sene de böyle olursa halimiz iyice perişan" dedi.

Küresel ısınmna nedeniyle küçük bir dereye dönen Tunca Nehri'nin su bulunan bazı kesimleri, serinlemek isteyen çocukların plajı haline geldi. Kış aylarında 900 metreküp/saniye debiye ulaşan Meriç nehri ise 90 metreküp/saniyeye kadar düştü. Meriç Nehri'nde su seviyesinin düşmesiyle nehir yatağında adalar oluşurken, nehir yürüyerek karşıdan karşıya geçilebilir hale geldi. "Nehre girmek tehlikeli ve yasak" tabelasının olduğu yerde su bulunmaması dikkat çekti.
iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2007 Çarşamba 16:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?