6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Edirne'de tarih gün yüzüne çıkıyor

 
Edirne Valiliği ve Müze Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla, Sarayiçi mevkiindeki Osmanlı Yeni Sarayı’na ait Matbah-ı Amire’de (mutfak bölümü) kazı çalışmalarına başlandı.

Matbah-ı Amire’deki kazıya, Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çal ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer’in yanı sıra 3 uzman personel, 4 sanat tarihçisi, 3 arkeolog, 3 mimar, 2 restoratör ve 16 işçi katılıyor.


Kazıda çalışmaları sürdüren Sanat Tarihi uzmanı Yavuz Güner, "Sarayın Matbah-ı Amire (Mutfak ve yemek salonu) kısmında kazılara başladık. Sarayın giriş kapısı olan Babüs Seda kısmını da onardık. Bu haliyle sarayı yeniden ayağa kaldırmak çok zor ama en azından ayakta kalan Babüs Seda, Adalet Kasrı, Matbah-ı Amire ve Cihannima Kasrı’nı onarıp ayakta kalması sağlanacak.

Edirne Valiliği’nin büyük desteği ile sürdürülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu sezon Matbah-ı Amire bölümünde çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Burası çok görkemli bir saray, bu saray İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan daha büyük ve nehir kenarına kurulmuş bir saray. Çalışmalar ödenek olduğu sürece devam edecek ve uzun yıllar proje sürecek. Saray ihya edildiği takdirde Edirne turizm açısından büyük bir potansiyel yakalayacak" dedi.


Müze Müdürlüğü yetkilileri, ilk günkü çalışmalarda Matbah-ı Amire’ye ait kanal ve su kuyularını ortaya çıkardıklarını, kazı süresince Osmanlı’nın yemek kültürü hakkında da bilgi sahibi olmayı umduklarını belirtti.


Tunca Nehri kenarına kurulan Saray-ı Cedid-i Amire’nin (Yeni Saray) yapımına, II. Murat’ın buyruğuyla 1450 yılında başlandı. II. Murat’ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa ve III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) saraya yeni yapılar ekleyerek sarayı genişletti.


Saray, 1874’te Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Edirne’nin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa’nın emriyle, Ruslar’ın eline geçmemesi için havaya uçuruldu.

EDİRNE (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 12:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?