4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Edirne'den Bulgaristan'a çağrı

BULGARİSTAN'DAKİ MÜSLÜMANLARIN MÜFTÜ SAVAŞI

Trakya'da faaliyet gösteren dernek, vakıf, sendika ve siyasi partiler Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde toplanarak, 4 aydır Bulgaristan'da devam eden, Müslümanlar tarafından seçilen Baş Müftüye yönelik saldırı ve tehditleri kınadı. Dernek Başkanı Basri Öztürk, "Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan'dan insan haklarına gereken saygıyı göstermesini bekliyoruz" dedi.

Bulgaristan'da yaşanan 'müftü' krizi, Edirneli birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti tarafından protesto edildi. Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği binası önünde toplanan 20 temsilci, yüzde 20'si Müslüman olan Bulgaristan'ın bu krize bir an önce son vermesi gerektiğini vurguladı.

Grup adına bir açıklama yapan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Basri Öztürk, Osmanlı İmparatorluğu döneminden sonra Bulgaristan'da kalan Müslümanların dini hayatlarını tanzim edebilmeleri için Baş Müftülük Kurumu'nun ihdas edildiğini belirtti. Müslüman cemaatin bölge müftülerini, bölge müftülerinin de Baş Müftü'yü seçtiğini ve seçilen Baş Müftü'nün Bulgaristan makamları tarafından da tanındığını ifade eden Öztürk, "Komünistlik döneminde bu usul bozuldu ancak Komünizmin

yıkılmasından sonra imamlar, bölge müftüleri ve Baş Müftü tekrar seçimle göreve gelmeye başladı. 8 milyona sahip bu ülkede halkın yüzde 20'sini Müslümanlar oluşturuyor" dedi.

Komünist rejim döneminde Todor Jivkov tarafından Nedim Gencev isimli kişinin Baş Müftü olarak atandığını ve Gencev'in dini tahsil ve bilgisinin olmadığını ileri süren Öztürk, "Kendisi bugün de devlet tarafından destekleniyor ve Müslümanların başına emrivaki olarak getirilmek isteniyor. Devlet, halkın seçtiği müftüleri tanımak istemiyor. Ayrıca Müslümanların yaptığı tüm itirazlar da göz ardı ediliyor. Görev başındaki Baş Müftü Hacı Mustafa Aliş Müslümanların oyları ile seçilmiştir. Bulgaristan, bir AB

ülkesi olarak Müslümanlara gereken saygıyı göstermeli ve bu haksızlığa bir an önce son vermelidir" dedi.

BULGARİSTAN'DAKİ MÜSLÜMANLARIN MÜFTÜ SAVAŞI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2010 Cumartesi 16:40:04
Güncelleme :19 Eylül 2010 Pazar 15:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?