9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Ekili alanlar sular altında kaldı

Bulgaristan son günlerde meydana gelen sağanak yağışlar nedeniyle su seviyeleri artan Arda Nehri üzerindeki barajlardan kontrollü su bırakmaya başladı.

Bulgaristan'daki barajlardan bırakılan su Edirne'ye ulaşırken bazı ekili alanlar kısmen sular altında kaldı. İl kriz merkezi nehir kenarında bulunan yerleşim alanlarını ve çay bahçelerini taşkına karşı uyardı. Meriç nehrindeki su seviyesinin 850 metreküp/saniyeye ulaşması bekleniyor.

Edirne Valiliği İl Kriz Merkezi Başkanlığı'ndan yapılan duyuruya göre, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sofya Büyükelçiliğine verdiği bilgide, baraj kapaklarının açılmasına bağlı olarak nehirlerdeki su seviyesinde artış olacağını belirtti.
Yetkililer, Arda Nehri üzerindeki barajlardan kontrollü su bırakıldığını ve bu nedenle Meriç Nehri'nde su seviyesinin yükseldiğini kaydederek, bırakılan suyun yarın sabah saatlerinde Edirne merkezine ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdiler.

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise bırakılan suyun taşkınlara sebebiyet vermesinin beklenmediğini belirterek, ''Ancak nehir yatağı ve çevresi tehlikeli olabileceğinden, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir'' dedi.

EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA KALDI

Meriç nehrinin bazı bölgelerinde meydana gelen taşkında zarara uğradıklarını belirten Kurtuluş Celepler "Valilik taşkınlara karşı uyardı, ancak şu anda bazı ekili alanlarımız sular altında kaldı. Zararımız büyük, su pompalarımız ve ekili alanlarımız sular altında kaldı. Bu taşkınlara bir önlem alınmalı" dedi.

Her nehir taşkınında sular altında kalan Bosnaköy'de hayvancılık yapan Sahir Kalınbacak ise "Belediye hoporlerinden anonslar yapıldı taşkın olacak diye, ayrıca jandarmada gelip bizleri uyardı. Şu anda hazırlığımız tamamladık. Taşkın olduğu anda hayvanları traktöre yükleyip burayı terkedeceğiz. Geçen yıllardaki taşkınlarda büyük zarara uğradım, sadece benim 10 tane büyük baş hayvanım telef oldu. Her sene bu çileyi çekiyoruz" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Edirne'deki Meriç ve Tunca nehirlerinin su debileri yükseliyor.

Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nda dün yapılan ölçümde, Meriç Nehri'nin 220 metreküp/saniye olan debisi, bugün 641 metreküp/saniyeye yükseldi. Tunca Nehri'nin debisi ise 9 metreküp/saniyeden 9,4 çıkarken, Arda Nehri'nin debisi 152 metreküp/saniyeden 153 metreküp saniyeye yükseldi.

Tunca Nehri'nin üzerindeki Tunca Köprüsü'nün restorasyon nedeniyle kapatılmasının ardından, yayalar için kurulan köprü de su altında kaldı. Yeniimaret Mahallesi'nde de Tunca Nehri'nin taşması sonucu DSİ'nin oluşturduğu fidanların bulunduğu bölgeyi su bastı.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması halinde çok miktarda ekili çeltik, ayçiçeği ve buğday alanlarının su altında kalacağını söyledi.

Önceki yıllarda yaşanan taşkınlarda çiftçilerin büyük zarar gördüğünü anlatan Yorulmaz, Bulgaristan'ın aşırı yağıştan dolayı Arda ve Meriç nehri üzerindeki baraj kapaklarını açmasıyla kent merkezinden geçen nehirlerin debilerin kısa sürede yükseldiğini bildirdi.

Bu durumdan Yunanistan'ın da zarar gördüğünü ifade eden Yorulmaz, üç ülke yetkililerinin bir araya gelip bu konuya çözüm getirmesi gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Bulgaristan son günlerde meydana gelen sağanak yağışlar nedeniyle su seviyeleri artan Arda Nehri üzerindeki barajlardan kontrollü su bıraktı. Bırakılan suyun bu sabah Edirne’nin merkezine ulaşması bekleniyor.

Edirne Valiliği İl Kriz Merkezi Başkanlığı’ndan yapılan duyuruya göre, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sofya Büyükelçiliğine verdiği bilgide, baraj kapaklarının açılmasına bağlı olarak nehirlerdeki su seviyesinde artış olacağını belirtti.

Yetkililer, Arda Nehri üzerindeki barajlardan kontrollü su bırakıldığını ve bu nedenle Meriç Nehri'nde su seviyesinin yükseldiğini kaydederek, bırakılan suyun yarın sabah saatlerinde Edirne’nin merkezine ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdiler.

Devlet Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise bırakılan suyun taşkınlara sebebiyet vermesinin beklenmediğini belirterek, "Ancak nehir yatağı ve çevresi tehlikeli olabileceğinden, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir"dediler.

Bulgaristan'da 6 Haziran’da meydana gelen su baskınında binlerce hayvan telef olurken, Sofya ile Filibe'yi birbirine bağlayan Trakya otoyolu trafiğe kapanmıştı.

CNN Türk / AA / İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2007 Cumartesi 12:41:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?