4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Enez'de göl protestosu

ENEZ'DE GÖL PROTESTOSU

Edirne'nin Enez ilçesinde bulunan Dalyan, Taşaltı ve Bücürmene göllerinin özel bir şirket tarafından kiralanacağı iddiaları üzerine balıkçılar ve bazı örgütler eylem yaptı.

Enezli balıkçılar Dalyan Gölü kenarında toplanırken, çok sayıda kişi de balıkçılara destek verdi. Eyleme Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır'ın yanı sıra Köy-Kop Edirne Birliği, DİSK Genel İş Sendikası Trakya Şubesi, Trakya Birlik ve Dayanışma Derneği, Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK), Enez Su Ürünleri Kooperatifi temsilcileri de katıldı. Basın açıklaması yapan Enez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nevzat Kocataş, "Enez'de herkesin ekmeğinde bu göllerin bir katkısı vardır. Göller, bizim yemek yediğimiz

çanaktır. Enez sadece balıklarıyla değil, arkeoloji zenginliğiyle de önemlidir. Bu göller hoyrat ellere bırakılamaz. Bu göller Enez'in gerdanlığıdır, Enez'in bereketidir, işsizlik sigortasıdır. 40 yıldır çocuklarımızı okutup büyüttüğümüz, namerde muhtaç olmadığımız ekmek kapımızdır. Hukuk, mücadelemizi Enezlilerin maddi manevi desteği ile sürdürdük. Ama artık Köy-Koop'un öncülüğünde, daha doğru bir yoldayız. Hukuk sürecinin biteceği ve göllerimize kavuşacağımızın inancı içindeyiz. İl Genel Meclisimizin bizi mutlu edecek kararlarını bekliyoruz" dedi.

Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır ise 1970'li yıllardan beri Enez'de ekmek kavgasına çok büyük bir kaynak olan, yüzlerce aileye iş ve aş getiren 4 tane göl olduğunu belirterek, "Bunlardan biri Gala, diğerleri de etrafında toplandığımız Taşaltı, Dalyan, Bücürmene Gölü. Bunlar hakikaten Enez'e ekonomik yönden çok fazla katkı sağlamış bir yapıydı. Bunun başında da Balıkçılık Kooperatifi vardı. 38 yıldır elinden geldiğince idare etmeye çalıştı. Fakat son üç yıl içerisinde bakanlık tarafından kooperatifin

işletmesinden alınarak balıkçı mağdur edildi. Buradaki göller, Enez'de yaşayan herkesin kimliğinin bir parçasıdır. Bırakın balıkçının ekmek teknesini, bunlar özel bir şirkete verildiği taktirde, Enezlinin bunu içine sindirmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Köy-Koop Edirne Birlik Başkanı Ahmet Erkin de, "Arkeolojik kazılarda belli bir metreyi geçmeyen kazı derinliği nasıl olurda göllerin derinleştirilmesinde izin verilecektir. Bu göller kesinlikle Enezlilere verilmelidir. Özel şirketler buradan çıkacak kum, çakıl peşindedir. Köy-Koop olarak balıkçının yanındayız" dedi.

ENEZ'DE GÖL PROTESTOSU
ENEZ'DE GÖL PROTESTOSU
ENEZ'DE GÖL PROTESTOSU
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2010 Pazar 22:34:02
Güncelleme :1 Kasım 2010 Pazartesi 00:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?