3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Fatih heykeli için benzemiyor tartışması

Açılışı bir süre önce yapılan Edirne'deki Fatih Sultan Mehmet heykeli, tartışmaları da beraberinde getirdi. Araştırmacı yazar Oral Onur, Fatih heykelinin kompozisyonunun tamamen yanlış olduğunu söyledi.
 
Araştırmacı Yazar Oral Onur, geçtiğimiz Şubat ayında açılan Fatih Sultan Mehmet heykelinin, Edirne'ye yakışmadığını öne sürdü. Onur, "Başkan Hamdi Sedefçi'ye bu heykeli 'sen getirdin' dedim. Rahmetli Vali Fahri Yücel, 'ben sağ olduğum sürece o heykel buraya gelmez.
Ama tayinim çıkar başka bir ile gidersem onu bilemem' demişti. Bu heykelin Fatih'le ilgisi yok. Fatih'e benzemiyor bile" dedi. Heykelin tamamen yanlış olduğunu savunan Oral Onur, "Heykel'de Fatih kaftan giyinmiş, belinde de kılıç var. Eğer bir padişah kılıç kuşanmışsa savaş var demektir. Savaşta da kaftan giyilmez. Heykelde Fatih elinde bir şey tutuyor. Buna ferman diyorlar. Bir padişah elinde ferman tutar mı. Fatih Sultan Mehmet Edirneli bir padişahtır. Yapılan bu heykelin de Edirne'den İstanbul'u fethe gidişini sembol etmesi gerekiyordu. Fatih, İstanbul'u fethetmek için 20 yaşında Edirne'den ordunun başına geçmiş ve İstanbul'a gitmişti. Bu yaşta sakal olmaz.
Fatih'in yaşı küçüktü çünkü. Ayrıca o zaman Fatih'in kafasında miğfer varmış, savaş miğferi. Oysa heykelin kafasında kavuk var. Bu heykelde kompozisyon yanlış. Bu heykel Edirneliler için bir hakarettir. Bu heykel Fatih Sultan Mehmet'i simgelemiyor. Bu heykelin Edirne'de göz önünde bulunması Edirne için bir ayıptır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 17:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?