8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Gala Gölü kuraklığa meydan okuyor

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan Gala Gölü’nde yaşayan canlıların fazla etkilenmediğini belirterek, Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kuş türleri Gala Gölü’nde hayat buluyor" dedi.

Miroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç deltasında yer alan Gala Gölü Milli Parkı’nın Türkiye’nin ve dünyanın önemli kuş barınma alanlarından birisi olduğunu söyledi. Vali Miroğlu, tepeli pelik, pelikan, çeltikçi ve küçük karabatak gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Gala Gölü Milli Parkı’nın 24 saat koruma altında tutulduğunu bildirdi.

Gala Gölü Milli Parkı’nda turizm amaçlı çalışmaların yapıldığını anlatan Miroğlu, "Kuş türünün bu kadar fazla olduğu bir yerin özellikle turizm açısından tanıtılması gerekiyor. Göle gelerek kuşları izlemek isteyen vatandaşların, göle rahat ulaşımlarını sağlamak için yol yapım çalışmaları başlattık. Bir süre sonra milli parkımıza turistlik amaçlı geziler düzenleyeceğiz. Milli parkımız pek çok kuş türünü barındıran doğal bir cennet olacak" dedi.

GALA GÖLÜ’NDE 163 KUŞ TÜRÜ GÖZLENİYOR

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya da, bilinçsiz sanayileşme ve yuvalara yakın tesisleşmeden kuşların olumsuz etkilendiğini bildirdi. Dünyanın önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunan Gala Gölü’nde önemli bilimsel incelemelerin yapıldığını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"Gala Gölü Milli Parkı’nda 163 kuş türü tespit edilmiştir. Bu türlerden 40’ı yerli, 27’si kış göçmeni, 90’ı yaz göçmeni türleridir. 6 tür de
sadece göç sırasında görülmüştür. Ayrıca Gala Gölü Milli Parkı’nda 46 kuş türü kuluçkaya yatmaktadır. Gala Gölü ve çevresinde yapılacak düzenlemelerle bölgede sosyal, kültürel ve ekonomik hareketlilik yaşanacak. Bölgeye gelecek yerli ve yabancı bilim adamları ve amatör kuş gözlemcilerinin bırakacağı gelir yöre halkına avcılıktan çok daha fazla fayda sağlayacaktır."

AA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 15:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?