3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Gebe düvelere ultrason

Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (EDSYB), Büyükgerdelli Köyü'ne teslim ettiği gebe düveleri, ultrason muayenesinden geçirdi.
Uygulamayı yapan veteriner hekimler her gebe düve için ultrason çıktılarına bakarak hayvanların kaç aylık hamile olduklarını ve anne karnındaki buzağıların sağlık durumlarını kontrol etti.
 
Türkiye'de bu yıl ilk kez ülke genelinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli Garantör Veteriner Görüntüleme Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Ocak ayı itibarı ile başlatılan ultrasonla gebelik muayenesi Edirne'de ilk kez Canlı Hayvan Borsası'nda uygulandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü'nde açılan Süloğlu Büyükgerdelli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 300 başlık damızlık düve ihalesini en düşük teklif vererek alan Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (EDSYB) cumartesi günü hayvan teslimatını törenle yaptı. "Üç yıl sonra Büyükgerdelli damızlık köyü olacak" diyen Birlik Başkanı Sami Aladağ da köye doğum arabası hediye edecek.
 
Edirne Süloğlu İlçesi Büyükgerdelli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin uyguladığı ortaklar mülkiyetinde 300 başlık (50x6 baş/aile) Damızlık Sığır Yetiştiricileri Projesi kapsamında 2 Kasım'da Edirne bölgesinde başlayan gebe düve seçimi sonucu, 210 hayvanın bir bölümü cumartesi günü Canlı Hayvan Borsası'ndan, bir kısmı seçildiği köylerden kamyonlara yüklendi.
 
Seçilen gebe düveler Canlı Hayvan Borsası'nda kabul ve muayene heyeti tarafından ultrasondan geçirildi. CD ortamında fotoğrafları çekildi. Mıknatıslar yutturuldu, yol stresine karşı vitamin aşısı yapıldı. Sözleşme kriterlerine uygun bulunan hayvanlar, kabul ve muayene heyeti tarafından kooperatif yetkililerine teslim edilerek yükleme rampaları vasıtasıyla kamyonlara yüklendi. 

Hayvan teslimatından önce gece köy kahvesinde gebe düvelerin küpe numaralarına göre kura çekimi yapılarak hayvan sahipleri belirlendi. Kamyonlara yüklenen hayvanlar köy meydanın da köylü ve AK Parti Edirne Milletvekili Ali Ayağ tarafından karşılandı.
 
DSYB Başkanı ve CHP Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Sami Aladağ, Süloğlu Büyükgerdelli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kemal Öndel, Köy Muhtarı Sezai Candemir, Ziraat Bankası Süloğlu Şube Müdürü İhsan Adın teslimatta hazır bulundu. 

AK Parti Edirne milletvekili Ali Ayağ, köylüye seslenerek, evdeki hanıma ve çoluk çocuğuna hayvanların bakım işini bırakmamasını istedi. Ayağ, "Hayvanlarınızla ilgilenin, evdeki hanımınıza çoluk çocuğa bu işi bırakmayın. 6 baş hayvan geçim kaynağınız. Bunların her biri bir fabrika gibidir. İyi baktığınızda geçiminizi kolaylaştıracak. Artık köyde 100 - 150 dönem tarlayla geçinmek mümkün değil. Tarlaya bağımlı kalmayın, ek iş olarak da hayvancılık yapın yapmazsanız geçinmeniz mümkün değil. Köydeki hayat şehirdeki hayattan farksız , görünmeyen masrafları var. İyi baktığınızda birkaç hayvan size katkıda bulunacak. Gözbebeği gibi bakın. Bu projeden 50 aile istifade ediyor, fazla talep olmadığını duydum. Daha çok talep olmasını isterdim. Artık korkuyu üzerinizden atın. Bu bereketli bir iş. Bu işte sevap var, hayır işidir. Ama bu iş ev bahçelerinde olmayacak müşterek çalışma ortamına kendinizi hazırlayın. Kredilerde de sıkıntı olmadığına sevindim. Hiç çekinmeden Ziraat Bankası'na gidin. Her yere hiçbir ayrım yapmadan hizmetlerimizi sunuyoruz, partizanlık yapmıyoruz. En güzel örneği de bu projedir. Allah birliğinizi bozmasın" dedi. 

Birlik Başkanı Sami Aladağ da, birliğe üye olanlara sütte litre başına 85 bin, yeni doğan buzağı da ise 140 bin YTL teşvik olduğunu hatırlatarak, daha önce 360 bin hayvanın girdiği ülkemizde kayıtları tutulmayan bu hayvanların yok olup gittiğini söyledi. Hayvan yetiştiricisinin birliğe üye olmasıyla hayvanların da kayıt altına alınacağını belirten Aladağ,"Üç yıl sonra bu köy damızlık köyü olacak. Doğum arabasını da size yakın zamanda hediye edeceğiz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2006 Pazartesi 15:16:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?