4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Gribin keçisi, domuzu olmaz!

DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞ:

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği tarafından düzenlenen toplantının bu haftaki konusu boğaz enfeksiyonları oldu. KBB Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Taş, "domuz", "kuş" ve en son olarak "keçi" diye adlandırılan grip çeşitleriyle ilgili olarak, "Gribin keçisi, domuzu olmaz. Hijyenik olmak lazım" dedi.

Doç. Dr Taş yaptığı açıklama, "Boğaz enfeksiyonlarını detaylandırmak gerekir. Mevsim tam boğaz enfeksiyona yönelik. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha sık karşılaşıyoruz. Boğaz iltihabı bademcik iltihabı olduğunu söyleyip bir çok insan geliyor. Viral mi, bakteriyel mi, grip mi yoksa farenjit mi olduğunu ayırmalı. Yaz aylarında az, kış aylarında sık rastlanıyor. Okul, askeriye gibi kalabalık ortamlarda enfeksiyon çok daha hızlı yayılıyor. Bu halk sağlığı açısından önemli. Bademcik ameliyatının

endikasyonları bellidir. Sık infeksiyonla karşılaştığımız hastalarda öneriyoruz. Sıklığı biz son bir yıl içinde 7 kez ateşli, bademcik iltihabı olmuş hastanın antibiyotik kullanımını öneriyoruz. Komplikasyon geliştiğinde de ameliyatı öneriyoruz. Verem, tüberküloz, difteri gibi spesifik enfeksiyonlarda taşıyıcılık da yaptığından o hastaların da bademciklerini almak durumunda kalıyoruz. Bir de antibiyotik kullanmamıza rağmen boyundaki lenf bezlerini küçültemiyorsak bu hastalara da bademcik ameliyatı

öneriyoruz. İnfeksiyon etkenlerine gelince; patalojik durumlarda virüslerin bazıları ağızda yaralar yapabilir. Bakteri çeşidi olan tonsilin tek başına büyüklüğü her zaman infeksiyon değildir, bazen tonsilin tümörleri de olabilir, onları da mutlaka izlemek ve görmek gerekebilir" dedi.

Doç. Dr. Taş, gazetecilerin "Keçi gribi var mı?" sorusuna "Keçi mi kaldı da" şeklinde espri yaparak gribin çok ciddi ve hızla yayılan bir rahatsızlık olduğunu vurguladı. "Grip griptir. Keçisi, domuzu etkeni farklıdır" diyen Taş, "Bir ara kuş gribi H5 N1 dedik. Onu tanımladık. Aslında grip griptir. Gribi nezleyle karıştırmamak gerekir. Nezle; soğuk algınlığı demektir. Grip ise; insanların ölümüne neden olan bir hastalıktır. Grip, ciddi kas tutulmaları, eklem tutulmaları, ciddi ateş, akciğerlerde

pinomoniyle giden hatta bazen menenjitlere kadar gidebilen ciddi bir durum. Keçi gribi isim olarak konulmuş bir griptir. Espri olarak söylersek 'keçi mi kaldı da grip oluyoruz' diye düşüneceksek değil tabi ki.. Muhtemelen bu inatçı, uzun sürdüğünden insanlar bu ifadeyi kullanmışlardır. Tüm griplerde üst solunum yolu etkilenmekte ve her gripte öksürük vardır. Bu dönemde de beklenir" diye konuştu.

Gribin ciddiye alınması gerektiğini belirten Doç. Dr Taş, "Yaşlıları, çocukları, böbrek yetmezliği ve diyabet olanlarda daha ciddi seyrediyor. Bu tür hastalarda daha dikkatli tedbir alınsın ki can kaybına yol açan nedenler olmasın. Neticede bir virüs etken var. H5 N1 etken oldu denip aşı hazırlanıyor. 'Önümüzdeki yıl bu virüsün şu şu suçlarının enfeksiyon yapmasını bekliyoruz" deyip bir aşı hazırlanıyor' Ekim ayında da piyasaya dağıtılıyor. O dönemde o virüslerle olacak grip varsa ona karşı engellenmiş

olunuyor. Aşı o etkeni içermiyorsa yine grip olunur. Bu bir kuvvetli olasılığı olan bir tahmin. Soğuk algınlığına yönelik aşı yok. Soğuk algınlığı ortamda olan her şeyden meydana gelebilecek aşıyla bir bağışıklık sağlanacak bir durumu olmayan bir rahatsızlık. Soğuk algınlığından kimsenin şikayetçi olduğunu düşünmüyorum ama grip ciddi. İsimlerin çok önemi yok. Özellikle yaşlı, vücut direnci düşük olan hastalarda mutlaka daha dikkatli seyredilmesi gereken durumlardır. Gripten korunmanın tek yolu; aşılanmak.

Ama herkesin aşılanması gerekmez. Sağlık çalışanları korunmak için aşı yaptırabilir. Bağışıklık sistemi düşük olanlar, rahatsızlıkları bulunan çocukların aşılanması, enfeksiyonu hafif geçirmesini sağlamak için önlemdir. Mutlaka herkesin sıvı alımını arttırmalı. Grip ciddidir, insanı yıpratır, istirahat edilmeli. Bol sıvı alımı yanında daha fazla sebze ve meyve tüketilmeli, C vitamini, kalabalık ortamlarda bulunmamalı. El yıkama çok önemli, toplu yerlerde kağıt havlu kullanılmalı. Grip çok hızlı yayılır.

Örneğin Japonya'da grip olmuşsundur, sen buraya gelmeden grip buraya gelmiş olur. Her şeyin çok hızlı olduğu dünyada her şey çok hızlı gidiyor. Teknoloji nasıl hızlı gelişiyorsa hastalıklar da aynı hızla geliyor. Soğuk havanın enfeksiyonu oluşturucu özelliği var" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2011 Perşembe 15:55:04
Güncelleme :4 Şubat 2011 Cuma 00:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?