9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Gurbetçilerin çileli bekleyişi başladı

Yaz tatillerini geçirmek için kara yoluyla Türkiye'ye gelmeye çalışan gurbetçiler, aşırı yoğunluk ve bürokratik işlemlerin uzunluğu yüzünden sınır kapılarında saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Kaptan Andreevo-Kapıkule gümrük kapısında, araç kuyruğu 3 kilometreye ulaştı. Gurbetçilerin her iki gümrükte işlemlerini tamamlayarak Türkiye'ye girmeleri, yaklaşık 7-8 saati buluyor.

Kaptan Andreevo Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, yaz dönemi dolayısıyla tüm gişelerin çalıştığını, ancak aşırı yoğunluk yüzünden işlemlerin anında bitirilemediğini söyledi.

Yetkililer, geçiş yoğunluğunun özellikle cumartesi ve pazar günleri had safhaya ulaştığını belirterek, geçiş yapmak isteyenleri, saatlerce burada beklemek yerine, Lesevo-Hamzabeyli veya Malko Tırnova-Dereköy sınır kapılarını kullanmaları konusunda uyardı.

-HAMZABEYLİ SINIR KAPISI YİNE BOŞ-

Kaptan Andreevo-Kapıkule sınır kapısında bu yoğunluk meydana gelirken, 2005 yılında açılışı yapılan Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısında ise neredeyse saatte bir araç geçiş yapıyor.

Bulgaristan tarafında yönlendirme tabelaları bulunmaması, tanıtımın yeterince yapılmaması ve yolun virajlı olması yüzünden gurbetçiler, Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısını kullanmak istemiyor.

Gurbetçilerin bu yıl Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısını tercih etmemelerinin bir önemli nedeni de, bu sınır kapısında 22 Temmuzda yapılacak genel seçimler için oy kullanamayacak olmaları... Lezevo-Hamzabeyli sınır kapısında seçim sandığı bulunmadığı için buradan geçiş yapanlar oy kullanamıyor.

-YOL TABELALARI-

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği yetkilileri, Türkiye'ye gitmek üzere Bulgaristan'dan transit geçiş yapmak isteyen gurbetçileri Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısına yönlendirmek için yol tabelaları konulması yolunda Bulgar tarafına defalarca uyarıda bulunulduklarını, ancak yol kenarına hala doğru dürüst tabela konulmadığını açıkladı.

-KULLANILACAK GÜZERGAH-

Kaptan Andreevo-Kapıkule sınır kapısında saatlerce beklemek yerine Lesevo-Hamzabeyli sınır kapısını kullanmak isteyen gurbetçiler, şu güzergahlar üzerinden bu sınır kapısına ulaşabilir:

Giurgiu (Romanya)-Rusçuk (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Rousse (Rusçuk)-Razgrad-Shoumen (Şumnu)-Karnobat-Yambol (Yanbolu)-Elhovo-Lesovo.

Kalarash (Romanya)-Silistre (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Silistre-Doulovo-Shoumen (Şumnu)-Karnobat-Yambol (Yanbolu)-Elhovo-Lesovo.

Kalafat (Romanya)-Vidin (Bulgaristan) sınır kapısından giriş yapanlar: Vidin-Montana-Vratsa-Botevgrad-Sofya-Plovdiv (Filibe)-Haskovo (Hasköy)-Harmanlı-Topolovgrad-Elhovo-Lesovo.

Sırbistan veya Makedonya'dan giriş yapanlar: Sofya-Plovdiv (Filibe)-Haskovo (Hasköy)-Harmanlı-Topolovgrad-Elhovo-Lesovo.


zaman
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 14:29:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?