3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Gurbetçinin 'çorba parası' isyanı

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalışan ve yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelen gurbetçiler sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturdu.

Gurbetçiler Sırbistan ve Bulgaristan'da "Çorba parası" adı altında alınan rüşvetten şikayet ettiler. Rüşvet vermek istemeyen gurbetçiler bagajlarının boşaltılması ve araçlarında arama yapılmakla tehdit edildiklerini belirttiler.

Gurbetçi sezonunun başlaması ile birlikte Pazarkule ve Kapıkule sınır kapılarında personel sayıları artırılırken, geçişlerin daha hızlı yapılabilmesi için gurbetçilerin araçlarında arama yapılmıyor. Pazarkule Sınır Kapısı'nda günlük araç geçişi ortalama giriş çıkış 100 iken gurbetçi sezonuyla birlikte bu sayı 500-600 arasında değişiyor. Kapıkule Sınır Kapısı'nda ise son 24 saat içerisinde 6 bin 776 araçla 47 bin yolcu giriş yaptı.

Pazarkule Gümrük Müdürü T. Sinan Baran, Pazarkule Sınır Kapısı'nın kapasitesinin çok düşük olduğunu belirterek, "Normal günlerde otalama 100 araç giriş çıkış yaparken gurbetçi sezonunun başlaması ile birlikte araç girişimiz 500-600 e çıktı. Gurbetçilerimiz sınır kapılarında beklemelerini önlemek için personel sayımızı artırırken, gurbetçilerimizin araçlarında arama yapmıyoruz beyana göre işlem yapıyoruz" dedi.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Necmi Yıldız, sınır kapılarında rüşvet vermekten bıktıklarını belirterek, "Sırbistan ve Bulgaristan'da çorba parası adı altında rüşvet alınıyor. Ben yola çıkarken bir zarf içine 5-10-20 ve 50 Eorulardan toplam 1000 Euro koydum, şu an Türkiye'ye giriş yapıyorum 450 Euro kalmış. 5 veya 10 Euro çorba parası istiyorlar, vermezseniz bekletiyorlar ve bagajınızı boşaltmanızı ve arama yapacaklarını söylüyorlar. Biz de beklememek için vermek zorunda kalıyoruz. Rüşvet dışında yolculuğumuz çok iyi geçti" diye konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda işlemlerini yaptıran bazı gurbetçiler de Sırbistan ve Bulgaristan'da alınan rüşvetten şikayet ederek, "Bıktık artık rüşvet vermeye, Sırbistan ve Bulgaristan'da çorba parası adı altında rüşvet alınmaya devam ediliyor. Her şeye rağmen vatanımıza kavuştuğumuz için çok mutluyuz" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 14:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?