3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

'Güreşler Türk geleneğini yaşatır'

Edirne Belediyesi'nin Yunanlıların ağalığa talip olmasının ardından Kırkpınar'daki ağalık şartnamesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı getirmesine 648. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'den destek geldi.

Selim, yağlı güreşler Türkiye'de ata sporu olduğunu belirterek, her önüne gelenin ve para verenin ağa olmaması gerektiğini söyledi.

Kırkpınar ağası Seyfettin Selim yaptığı açıklamada, "Kırkpınar ve yağlı güreşler bizim ata sporumuzdur. Güreşler Kur-anı Kerim ve dualar okunarak başlar. Yağlı güreşler Türkün örf adetini ve geleneklerini yaşatan bir spordur. O nedenle her önüne gelen her parayı veren ağa olamamalı. Ağa sadece parayı veren kişi değil, örf ve adetlerin yaşanmasına önem veren kişidir. Hele hele bir Yunanlının yağlı güreşlerde ağa olması son derece yanlış. Çanakkale'deki bir güreşlerde Yunanlı bir ağa seçildi.

Belki oradaki yetkililer reklam yapmak istedi ama bu son derece yanlış. Edirne Belediyesinin Kırkpınar deki ağalık şartnamesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı koymasını sonuna kadar destekliyorum. Benim düşünceme göre bu şartın sadece Kırkpınar'da değil diğer tüm yağlı güreş organizasyonlarında uygulanması gerekiyor. Bir Yunanlı bizim örf ve adetlerimizi ne bilir.

Nerede nasıl davranılacağını nereden bilecek. Kırkpınar ağasının protokolde yeri var, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi devlet büyüklerini Kırkpınara
davet için bir Yunanlının gitmesi kadar acı bir şey olabilirmi. Yüzlerce yıldan bu yana süre gelen bu kutsal organizasyonda bir yabancının asla yeri olamaz" dedi.

Çanakkale'de yapılan güreşlerde ihaleyi kazanan Yunanlı işadamının ağa olmasının ardından Edirne Belediyesi Kırkpınar ağalığı ihalesi dosyasında değişiklik yaparak TC vatandaşı olma şartı getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 14:02:41
Güncelleme :4 Haziran 2009 Perşembe 14:10:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?